Na bezplatný internet do škol nejsou peníze

Praha – Skoro tři a půl tisíce škol přijde koncem října o bezplatné připojení na internet. Od roku 2002 jim ho hradil stát, ale ministerstvo školství už na něj nemá peníze. Školy teď hledají řešení, které by jejich napnuté rozpočty co nejmíň zatížilo.

Měl to být projekt, který českým dětem pomůže dohnat zaostalost v informačních technologiích. Teď od něj dává stát ruce pryč. Od listopadu si budou školy internet platit samy, jinak o něj přijdou. „Budeme to muset začít řešit, protože nám nabídli vysoký paušální poplatek, který nejsme schopni platit,“ potvrdila ředitelka ZŠ v Doudlebech na Českobudějovicku Renata Kočová.

Projekt Státní informační politiky ve vzdělávání stál zhruba 4,5 miliardy korun. Skoro tři a půl tisíce škol dostalo počítače a internet zdarma, další školy pak získaly na internet alespoň peníze. Podle tři roky starého usnesení vlády přitom měly do roku 2010 dostávat na informační technologie miliardu ročně. Státní rozpočet se ale vyčerpal už letos.

Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy se koncem loňského roku nepodařilo vyjednat s vládou ani s parlamentem prostředky, které by financování internetu umožnily. Školy ovšem o internet v lednu nepřišly. Operátor ho poskytoval dál, i když už ministerstvo neplatilo. „Od ledna poskytujeme připojení pro 3400 škol, a to pouze na základě ústní dohody s ministerstvem školství,“ dodal mluvčí společnosti Telefónica O2 Martin Žabka.

Ministerstvo chtělo o peníze v květnu požádat vládu, žádost ale stáhlo a novou zatím nepodalo. Na konci října proto Telefónica bezplatný internet školám odpojí. „Řada škol s tím bude mít samozřejmě finanční potíže, bude se snažit, aby se ICT nadále podporovalo, ale z jiných zdrojů, a pro školy bude velmi těžké potřebné peníze najít,“ obává se předseda Jednoty školských informatiků Pavel Knobloch

Školám nekončí jen bezplatné připojení na internet, chybí i peníze na obnovu počítačů, nákup vzdělávacího softwaru nebo školení učitelů.