Polské úřady pokutují provozovatele nekvalitních dálnic

Varšava - Polští řidiči podali stížnost na provozovatele dálnic. Vadí jim příliš dlouhé opravy a časté uzavírky dálnic, za které musí platit vysoké mýto. Úřady daly motoristům zapravdu a provozovatelům dálnic vyměřily milionovou pokutu.

Dálnice A4 mezi Katovicemi a Krakovem na jihu Polska stojí 13 zlotých. Za 60 kilometrů zaplatí řidiči v přepočtu téměř 100 korun. Provoz na drahé komunikaci ale každodenně narušují opravy a zácpy.

Řidiči si na situaci začali stěžovat a Úřad na ochranu spotřebitele jim dal za pravdu. „Je to jako kdybyste si koupili čokoládu a dostali něco, co se jí podobá. Tato dálnice se opravdové dálnici také jen podobá,“ uvedl ředitel Úřadu na ochranu spotřebitele Marek Niechcial.

Oprava dálnice je nutná, jenže práce na vozovce jsou bez konce a uzavřené úseky příliš dlouhé. Třeba až 18 kilometrů, tedy jedna třetina celého úseku. „Některé opravy skutečně trvají déle, než jsme předpokládali a řidiči tak platí za dálnici, která není kvalitní,“ potvrzuje Andrej Maciejewski z Generálního ředitelství silnic a dálnic. 

Úřad na ochranu spotřebitele provozovatele dálnice potrestal pokutou ve výši 1,3 milionu zlotých, tedy asi 10 milionů korun. Rozhodnutí odůvodnil úřad slovy, že cena za službu není poctivá. „Pokud nesníží cenu a situace bude nadále stejná, můžeme udělit další pokutu. Ta už bude o hodně vyšší - 10 tisíc euro denně,“ řekla mluvčí Úřadu na ochranu spotřebitele Malgorzata Cielochová.

Síť polských dálnic měří 699 kilometrů, 300 km z nich jsou placené úseky. Řidiči se shodují, že ceny jsou vzhledem ke kvalitě vozovek vysoké. Úřad na ochranu spotřebitele se už zabývá dalším dálničním úsekem - z Poznaně k německým hranicím.

V budoucnu se bude v Polsku platit za všechny dálnice. O způsobu výběru mýtného vláda rozhodne do dvou let.