Od čtvrtka bude do Letňan jezdit metro

Praha - Od čtvrtka 8. května budou Pražané do Letňan jezdit metrem. Pro cestující se otevřou tři nové stanice - Střížkov, Prosek a Letňany. Každá ze stanic nabídne kromě lepší dopravní dostupnosti také originální a moderní vzhled, který navrhl architekt Patrik Kotas. Se zprovozněním úseku ale přestanou jezdit některé autobusové linky, jiné změní trasu. Někteří kritizují, že nová konečná stanice linky C končí uprostřed polí, a je tak spíše než pro cestující určena pro "zajíce a lišky".

„Lidé budou moci prodlouženým úsekem jezdit ve čtvrtek zhruba od 16:00,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje dopravu v Praze a jejím okolí. Ve třech nových stanicích si ale zatím nezatelefonují. Pražský dopravní podnik nyní jedná o jejich pokrytí signálem s mobilními operátory.

Změny v autobusových spojích

Změny v povrchové dopravě v souvislosti s otevřením metra do Letňan nastanou o den později. Přestane jezdit 12 autobusových linek, další více než tři desítky budou jezdit po upravené trase nebo s kratším intervalem. Celá trasa C se otevřením nových stanic prodlouží o 4,6 kilometru.

V souvislosti s otevřením nových stanic se zkrátí intervaly, ve kterých soupravy na trase C jezdí, na 115 sekund ve špičce. Dnes lidé čekají ve stanicích dvě minuty. Podle pražského dopravního podniku už v kratších intervalech jezdit nelze, lidé by pak už nestíhali nastupovat a vystupovat ze soupravy. Prodlouží se také odpolední špička.

Lidé od pátku nebudou moci jezdit autobusy, které kopírují trasu metra. Příměstské linky, které zajíždějí do starých Letňan, budou nově jezdit Tupolevovou ulicí, zkráceny budou k terminálu Letňany. Ostatní páteřní linky zůstanou většinou zachovány. Například z Letňan se lidé i nadále dopraví na Palmovku nebo Vysočanskou. Změny se týkají také Čakovic, Miškovic, Třeboradic, Kbel, Vinoře, Satalic, Ďáblic, Kobylis, Bohnic, Čimic, Dolních Chaber, Libně, Vysočan a Hloubětína.

Stanice pro zajíce a lišky

Cestující ale na konečné stanici vystoupí prakticky do polí. Od konce letňanského sídliště je vestibul metra vzdálený i několik stanic autobusem. Obyvatelé Letňan z této vzdálenosti příliš radost nemají, podle magistrátu má ale stanice sloužit především jako napojení na příměstskou dopravu a pro mimopražské, kteří nechtějí do centra autem.

Podle magistrátu má místo obrovský potenciál, hned u metra je veletržní areál, kousek od něj se možná bude stavět olympijská vesnice a navíc v okolí přibudou i nové byty.

Prodlužovat se bude v budoucnu i linka trasy A a D. Podle mluvčího pražského dopravního podniku Ondřeje Pečeného se předpokládá začátek prací na nových stanicích v roce 2009 a 2010.