V ODS je dusno - padají vzájemná obvinění, kdo chce pád vlády

Praha - Hlasování sněmovny o odkladu vyrovnání státu s církvemi způsobilo napětí ve vládní koalici. Dusno panuje hlavně v ODS, jejíž někteří poslanci v úterý spolu s levicovou opozicí prosadili odsunutí zákona na červnovou schůzi. Lídři nejsilnější vládní strany mluví o tom, že "rebelům" jde ve skutečnosti o rozložení současné koalice a církevní zákon jim slouží jen jako záminka. Poslanci ODS kolem Vlastimila Tlustého zase tvrdí, že někdo se snaží na ně případný rozpad koalice "hodit".

Napětí zvýšilo vyjádření místopředsedy ČSSD Milana Urbana, podle něhož Tlustý a jeho dva kolegové Jan Schwippel a Juraj Raninec jednali o vyrovnání s církvemi se špičkami sociální demokracie, a to prý několikrát. „Všichni tři poslanci ODS se sešli s nejvyššími představiteli sociální demokracie na téma hlasování o restitucích. Potvrdili, že nemohou hlasovat pro zákon, který není doplněn výčtovými položkami a odhadními cenami,“ řekl dnes novinářům Urban. O koordinaci Tlustého skupiny s ČSSD se v úterý zmínil i lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal.

Tlustý, Schwippel a Raninec ale tvrdí, že se sociálními demokraty nejednali a zdůraznili, že jim jde o věcné výhrady k vládnímu návrhu. „Asi je to nějaká vyšší provokace a nevím, komu to slouží. Možná má na rozbití koalice zájem někdo jiný, a podsouvá to nám,“ prohlásil Raninec. „Chtějí z nás vyrobit univerzálního obětního beránka,“ míní Schwippel. Poukázali přitom na vyjádření vicepremiéra a místopředsedy ODS Petra Nečase, podle něhož koaličním poslancům, kteří hlasují se socialisty a komunisty, jde o rozpad současného vládního uspořádání.

„Je to zajímavé obvinění na adresu místopředsedy vlády, který v té vládě přímo sedí, od člověka, který tu vládu musel opustit,“ reagoval Nečas. Narážel tím na Tlustého, který byl v jednobarevné vládě ODS ministrem financí, v koaličním kabinetu ale už pro něj premiér Mirek Topolánek (ODS) místo neměl. Nečas neví, proč by právě on měl zájem zbourat koalici. „Asi budu muset navštívit nějakého hlubinného psychologa, aby mi nahlédl do hlavy,“ poznamenal.

Následující týdny podle Nečase ukážou, o co nespokojeným poslancům ODS ve skutečnosti jde - zda o úpravu církevního zákona, či o rozpad trojkoalice. Připomněl, že jeho slova se netýkala jen situace v ODS - své „rebely“ mají i lidovci a zelení.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř považuje za zvláštní, že sociální demokraté předem věděli, jak hlasování o církevním zákonu dopadne. Odmítl úvahy, že se někdo z vedení ODS snaží na Tlustého lidi shodit vinu za případnou krizi v koalici. „Věřím, že si kolegové uvědomí, že hlasování s (předsedou ČSSD Jiřím) Paroubkem a (šéfem KSČM Vojtěchem) Filipem nedělá dobrý obrázek o nich samotných,“ uvedl na adresu Tlustého, Schwippela a Ranince. V úterý se k této trojici přidal i Jan Klas, podle Tluchoře ale se zákonem souhlasí a šlo mu jen o proceduru.