Topolánek neočekávaně navštívil české vojáky v Afghánistánu

Praha/Kábul - Premiér Mirek Topolánek dnes přijel na neočekávanou návštěvu českých vojáků v Afghánistánu. Na mimořádnou zahraniční cestu se premiér vydal kvůli události z minulého týdne, kdy exploze nástražného systému ve východoafghánské provincii Lógar zabila jednoho z českých vojáků a další čtyři poranila.

Topolánek se nejdříve zastavil v polní nemocnici a chemické jednotce ISAF, které působí na mezinárodním letišti v Kábulu, a poté se přesunul do provincie Lógar na americkou základnu Shank, kde je sídlo Provinčního rekonstrukčního týmu České republiky.

„Přijíždím za vámi 8. května, v den, kdy slavíme vítězství boje za svobodu v jedné z nejhorších válek. I vy tady v Afghánistánu bojujete za svobodu nejen pro tuto zemi, ale i pro naši vlast a pro nás všechny,“ citovala Topolánka mluvčí vlády Jana Bartošová.

Premiér vojákům především poděkoval za nasazení, hrdinství a statečnost během zahraniční mise. „Není pro premiéra těžší rozhodnutí, než posílat své muže a ženy do války. Nikdy bych se pod takové rozhodnutí nepodepsal, kdybych si nebyl jistý, že má smysl,“ podotkl premiér a slíbil vojákům, že dostanou veškerou podporu a techniku, kterou budou potřebovat.

V Afghánistánu působí 300 českých vojáků, v květnu přibudou další z prostějovské 601. skupiny speciálních sil.