Policista, který zabil v opilosti, si vyslechl obvinění

Trutnov - Policistu, který v opilosti zastřelil v Trutnově muže a jeho psa, obvinil státní zástupce z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. K incidentu došlo z pátka na sobotu a policista teď čeká na to, zda na něj bude uvalena vazba. Případ vyšetřuje Inspekce ministra vnitra. Obviněný policista pracuje na obvodním oddělení v Trutnově, hrozí mu až osm let vězení.

Osudné výstřely padly před třetí hodinou v noci v trutnovské Spodní ulici. Opilý policista v civilu rušil noční klid a dráždil psa za plotem. Majitel domu přišel výtržníka uklidnit. Oba muži se zřejmě poprali. Policista vytáhnul pistoli a 42letého otce dvou dětí i jeho psa zastřelil. „Jednalo se o zástřel doprostřed hrudníku, stav byl jednoznačně neslučitelný se životem,“ konstatoval ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka.

Dnes nebo v pondělí by se mělo rozhodnout, zda střelec bude umístěn do vazby. Dosud je předběžně zadržen, což zákon umožňuje na 48 hodin. „V tomto případě lze očekávat podání návrhu na uvalení vazby,“ uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga.

Opilý policista střílel ze své soukromé legálně držené zbraně. Alkohol večer před tím pil podle informací České televize i zastřelený muž, ale v menším množství.

Obdobný případ, kde byl pachatelem policista, se stal 29. ledna v Praze. Opilý městský strážník v Českomoravské ulici poblíž Sazka Areny ubodal po vzájemné potyčce Američana. V době incidentu nebyl ve službě.