Topolánek zaručil zachování limitů těžby uhlí, ale odpis zásob neslíbil

Horní Jiřetín (Mostecko) - Vedení Horního Jiřetína na Mostecku požádalo premiéra Mirka Topolánka a ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, aby se zasadili o odepsání zásob hnědého uhlí pod jejich obcí a sousedními Černicemi. Společnost Mostecká uhelná (MUS) má zájem těžit v lomu ČSA za limity, které před 17 lety schválila vláda. Pro obě obce by to znamenalo likvidaci, zásadního slibu od premiéra se ale nedočkaly. Rychlý odpis uhlí není na obzoru.

Premiér Mirek Topolánek ujistil obyvatele Horního Jiřetína a sousedních Černic, že jeho vláda stanovenou hranici, za kterou už se uhlí dobývat nesmí, nezruší. Požadovaného odepsání zásob hnědého uhlí pod oběma obcemi se ale místní  jen tak nedočkají.

Odpis není snadný

„Žádáme premiéra, aby se v této věci osobně angažoval a nenechával nás nadále napospas důlním společnostem,“ řekl místostarosta Jiřetína Vladimír Buřt. Podle Topolánka je ale požadovaný odpis komplikovaný: „Není jednoduché dobývací prostor zrušit. Takový proces se řídí horním zákonem, jenž je nadřazený usnesení vlády.“


Situaci by mohla zjednodušit úprava horního zákona, kterou přislíbil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Uvažuje se podle něj o zrušení přednostního práva těžařů na státní pozemky či o stanovení časového horizontu na využití dobývacího prostoru.

Hrozila by arbitráž

V souvislosti s možným odpisem zásob hnědého uhlí premiér vyjádřil i obavu, že by státu mohla od soukromých těžařských firem hrozit arbitráž. „Surovina patří státu, těžaři zase vlastní dobývací práva v prostoru. Je to právně i technicky složité,“ dodal.

Obyvatelé obou ohrožených obcí se před třemi lety v referendu vyslovili proti bourání domů a pokračování těžby. MUS později nabídla obyvatelům obou obcí podmínky, za jakých by byla ochotna odkoupit nemovitosti, případně pomoci lidem s přestěhováním do nových lokalit. Projekt přesídlení však firma pozastavila, dokud se vláda nevyjádří k budoucí energetické koncepci státu.