Nehoda dvou škodovek v Chotěbuzi si vyžádala 5 zraněných

Chotěbuz (Karvinsko) - Tříletá holčička a další čtyři lidé utrpěli v pondělí večer zranění při srážce dvou osobních automobilů v Chotěbuzi na Karvinsku. Zranění dítěte bylo přitom podle zasahujících hasičů zbytečné. Ve voze totiž cestovalo na špatně zajištěné a upevněné autosedačce, informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Nehoda se stala okolo půl sedmé večer. Řidič jednoho z vozů se podle policie dostatečně nevěnoval řízení a vjel do protisměru, kde se srazil s druhým vozem. Jednalo se o manžela nejvíce zraněné ženy a otce zraněné holčičky. Kriminalisté jej nyní podezřívají z ublížení na zdraví. Obviněn zatím nebyl.

Nehoda si vyžádala pět zraněných osob, včetně tříleté holčičky, hasiči museli vyprošťovat její matku ze zadního sedadla Fabie. Děvčátko se zranilo patrně i kvůli špatně upevněné autosedačce na zadním sedadle. Ve Fabii byli celkem tři zranění, v Octavii dva.

„Všichni pacienti byli při vědomí a mimo ohrožení života. Jednalo se převážně o zranění rukou,“ řekl k nehodě mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Dodal, že zranění kromě dítěte utrpěly dvě šestadvacetileté ženy. „O rok starší muž je zraněn v oblasti hrudníku. Sedmačtyřicetiletý muž má zase poraněnou nohu,“ vysvětlil.

Hasiči také po nehodě zabezpečili obě vozidla před požárem odpojením akubaterií. Pak ještě odtáhli obě havarovaná auta mimo silnici, kterou po nehodě uklidili.

Podle odborníků dětská sedačka výrazně snižuje riziko, že se dítě v ní umístěné při nehodě zraní. Z výzkumů amerických vědců vyplývá, že riziko může být dokonce až o polovinu menší, pokud je sedačka umístěna uprostřed zadního sedadla.