Děti utekly z dětského domova, policie s tím nemůže nic dělat

Hrochův Týnec – Trojice dívek, z nichž žádná není starší patnácti let, již poněkolikáté utekla z Dětského domova v Hrochově Týnci na chrudimsku. Ačkoli sociální pracovníci i policie věděli, kde se uprchlé děti skrývají, nemohli bez souhlasu majitelů vstoupit do domu. Podobně tomu bývá i v dalších případech útěků z dětských domovů, kterých loni zaznamenaly úřady skoro devět tisíc.

Situace v Hrochově Týnci, kde se uprchlé dívky ukryly v nedalekém domě, naznačila, že současná legislativa nemusí vždy vyhovovat. Sociální pracovníci a policisté věděli, kde děti jsou, ale nemohli zasáhnout.

Dana Bačkovská, zástupkyně ředitelky Dětského domova v Hrochově Týnci, shrnula situaci: „My nemáme žádné pravomoci a nikdo nás neopravňuje k tomu, abychom mohli vstoupit do cizího objektu.“ Podobně smýšlí také policejní mluvčí Věra Hamáčková: „Policista nemůže svévolně vstoupit do bytu, pokud se nejedná o nějakou závažnou trestnou činnost.“

V době, kdy se majitelé rozhodli vpustit policii do svého domu, již byly děti na útěku dál. Zaměstnanci dětského domova tak musí čekat, zda se vrátí samy.

Jediné, co by mohlo situaci změnit a zabránit situacím podobné té z Hrochova Týnce, je úprava zákonů. Do té doby se budou takové případy neustále opakovat.