Unesená Terezka se v sobotu večer vrátila do Čech

Praha - Šestiletá Tereza Vichnarová, kterou její novozélandský otec unesl do Austrálie, je zpátky v Česku. Domů se s matkou vrátila v noci, když společně absolvovali náročný 42hodinový let od protinožců. Australský soud o návratu Terezy rozhodl ve středu. Přesto ale i nadále hrozí, že 38letý otec může Terezu odvézt znovu.

S Matkou se malá Terezka viděla naposledy o Velikonocích, pak jí otec z Česka odvezl, nejprve autem do Norimberku, odtud vlakem do Frankfurtu a pak letadlem přes Singapur do Sydney. Nikol Vichnarová pak musela absolvovat sedmitýdenní soudní tahanici v Austrálii. Nakonec soud ve středu rozhodl, že otec Terezku odvezl neoprávněně. I tak se s ním ale může nadále stýkat, policie ho totiž v Česku za únos nestíhá.

Matka Terezky se proto obává, že se něco podobného může stát i v budoucnu, zamezit by tomu měla některá opatření. „Budeme s největší pravděpodobností navrhovat to, aby byl styk dítěte s panem Cowiem nějakým způsobem omezen, popř. úplně zakázán,“ říká právní zmocněnec matky Filip Santini.

V Česku se podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila řeší každý rok několik případů únosů dítěte jedním z rodičů. Nejkomplikovanější případy prý vznikají, když potomka převezou do států Jižní Ameriky nebo do arabských zemí. Česká vláda loni v prosinci schválila návrh novely občanského soudního řádu zpracovaný ministerstvem spravedlnosti, který má zvýšit ochranu dětí.