Zasedání vlády (28. května)

Praha - Vláda dnes na své schůzi schválila investice do infrastruktury v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, aby tak usnadnila rozvoj automobilky Škoda. Rozhodla také o zavedení ekonomických sankcí proti osobám napojeným na teroristické organizace na území Evropské unie. Čeští váleční veteráni zase budou mít podle dnešního vládního rozhodnutí nárok na stravování v armádních jídelnách nebo příspěvek na stravu.

Vláda schválila smlouvu o porozumění s automobilkou Škoda Auto a investuje 1,4 miliardy korun do rozvoje silnic a další infrastruktury v regionech, kde automobilka působí. Podmínkou jsou ovšem další investice automobilky do jejích závodů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí. Mezi plánované investiční akce patří například rekonstrukce silnice 2. třídy v úseku Horka u Staré Paky - Dolní Branná, rozšíření průmyslové zóny ve Vrchlabí či vybudování severovýchodního obchvatu v Mladé Boleslavi.

Česko odřízne od peněz evropské teroristy 

V rámci boje proti terorismu vláda rozhodla o zavedení ekonomických sankcí proti řadě osob a organizací působících v rámci Evropské unie. Jde například o baskickou teroristickou organizaci ETA, Pravou Irskou republikánskou armádu (IRA) nebo Ulsterské obranné sdružení. Nařízení má zajistit společný postoj evropské sedmadvacítky a také splnění protiteroristické rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2001.

Váleční veteráni mají nárok na dotované stravování

Vláda také schválila novelu zákona o válečných veteránech, podle které by vysloužilci měli například mít nárok na stravování v armádních jídelnách nebo příspěvek na stravu. Dosud v Česku veteráni příspěvek na stravu ze zákona jistý neměli. Ministerstvo to bude stát více než 11 milionů korun ročně. Ministerstvo obrany také bude moci například poskytnutím čestné jednotky nebo vojenské hudby přispívat na akce
pořádané válečnými bojovníky. Zároveň by měla novela upřesnit, kdo může v Česku veteránské osvědčení získat. Měla by tím zabránit, aby průkaz veterána získali například kolaboranti.

V novele se také z 30 na 15 procent snižuje částka, která veteránovi musí z jeho příjmu zbýt po odečtení dalších nákladů za pobyt v domě pro vysloužilce. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka se tak stalo kvůli sladění s normami ministerstva práce a sociálních věcí, které jsou platné pro ostatní důchodce. Je možné, že se tím však sníží životní úroveň některých veteránů.

Na ministry čekají odboráři

Do Strakovy akademie se tentokrát nedostavil premiér Mirek Topolánek, který je na dovolené v Itálii. Na ministry naopak čekali odboráři, kteří odpoledne přijdou protestovat proti důchodové reformě. Jedná se o druhou ze čtyř plánovaných demonstrací proti vládním reformám. Jejich protest se tentokrát zaměřil na změny v důchodovém systému. Protesty mají vyvrcholit 24. června výstražnou stávkou.