V Pardubicích se budou rušit desítky vlakových spojů

Pardubice - V Pardubickém kraji končí v polovině června řada autobusových linek. Autodopravci se tam totiž potýkají snad s největší krizí, jakou kdy zažili. Menší provozovatelé autobusové dopravy řeší přímo existenční potíže kvůli příliš drahé naftě. Oproti stejnému období loňského roku stoupla cena nafty o více než 7 korun za litr.

Podle autodopravce Josefa Möllera musí být současná situace velmi problematická pro menší dopravce, kteří mají jedno dvě, nebo tři auta. I silné dopravní společnosti nyní řeší, jak se vyrovnat se stále stoupajícími náklady. „V současné době platíme každý měsíc zhruba o 900.000 korun více, než tomu byla na konci roku 2007,“ předkládá současnou situaci Tomáš Pelikán, ředitel Dopravního podniku Pardubice.

Soukromí autodopravci se snaží vyjednávat s Krajským úřadem v Pardubicích, který si od nich už objednal 13 milionů ujetých kilometrů. Situace je ovšem problematická. „Teď řešíme situaci, která je výjimečná a se kterou jsme se ještě nesetkali,“ vysvětluje svoji situaci Ivo Toman (ODS), hejtman Pardubického kraje.

Autodopravci budou muset patrně už teď zrušit některé víkendové a sváteční spoje a tento trend může pokračovat. „Chystáme určitá optimalizační opatření a některá linky a spoje přestanou jezdit,“ říká Jindřich Poláček, generální ředitel firmy Connex Východní Čechy.

Na východě Čech tak ještě před začátkem letních prázdnin, z jízdních řádů, zmizí desítky autobusových spojů.