Cyril Svoboda se soudí s charitou o dům v Dejvicích

Praha - Lidovecký ministr Cyril Svoboda se soudí s organizací Domov svaté Rodiny o činžovní dům v Praze. Přitom samotná strana klade ve svém programu velký důraz na charitu, kterou se domov zabývá. Někteří spolustraníci teď žádají po Svobodovi vysvětlení. Informaci přinesl server Týden.cz.

Svoboda pomáhal v devadesátých letech s restitučním řízením Marii Kaprálkové, která v restituci získala mimo jiné i činžovní dům v Dejvicích. V závěti, kterou má charitativní organizace Domov svaté Rodiny, připadá objekt jí, ministr by pak měl získat jeden milion korun.

Podle serveru Týden.cz ale má Cyril Svoboda jinou závěť, podle níž se majitelem dejvického domu stává on.Dědické řízení je kvůli údajné existenci dvojí závěti nyní zablokované a o záležitosti by měl rozhodnout soud. Řízení by mělo začít příští týden.

Většina lidovců považuje soudní při za Svobodovu soukromou záležitost, podle šéfa lidovců Jiřího Čunka ale rozhodně její řešení není pro KDU-ČSL příjemná situace. „Mám tu zkušenost, že cokoli negativního se zveřejňuje o politicích, ať už je to pravda, nebo není, vždycky to samozřejmě vrhá stín,“ domnívá se.