Pediatrům se nelíbí, že by děti do šesti let neplatily

Praha - Praktičtí lékaři pro děti a dorost nesouhlasí s návrhem koalice, aby děti do šesti let byly od ledna 2009 osvobozeny od poplatků u lékaře. Zůstala by jim jen povinnost platit v nemocnici, na pohotovosti a v lékárně. Podle pediatrů s výběrem žádné problémy nebyly, naopak se rodiče začali zajímat o prevenci a včasné léčení potomků. Za rozhodnutím politiků vidí pediatři úlitbu voličům, která není podložena reálnými argumenty.

„Považujeme to za politickou a předvolební úlitbu vůči občanům. Doufáme, že to občané takto pochopí. Dotkne se to ve 100 procentech primární péče o děti. Budeme tlačit na kompenzaci,“ řekl mluvčí Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn.

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by výpadek příjmů měly pediatrům vyrovnat zdravotní pojišťovny. Do ledna je podle něj dost času na to vyjednat ceny péče, které se o chybějící poplatky navýší.

Předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer si ale myslí, že by se nemělo mluvit jen o chybějících penězích. Pokud děti přestanou u lékaře platit, změní se i vazba lékař - pacient, což podle něj politici přehlédli: „Po zavedení poplatků se rodiče začali více zajímat, jak zvládat jednoduché stavy, aby věděli, jak rozpoznat příznaky vážných stavů. Teď se budeme muset vrátit k radě, cokoli se vám nezdá, jděte k lékaři.“

Zkušenosti pediatrů za půl roku vybírání poplatků podle Neugebauera ukazují, že pokud je někdo osvobozen, spíše péče zneužívá. Například lidé v hmotné nouzi brali bezplatnost jako výhodu, kterou si nesmějí nechat ujít, a začali chodit k lékaři častěji.  

Zákon by podle Topolánka měl od ledna rovněž stanovit sankce za nevybírání poplatků i neoprávněný výběr. „Po roce se vrátíme speciálně k důchodcům a budeme pečlivě sledovat jejich situaci,“ dodal premiér.