Praha získá stamiliony z unie na tři dopravní projekty

Praha - Pražský magistrát by měl v tomto rozpočtovém období vůbec poprvé dostat dotace z Evropské unie, které se použijí na výstavbu dopravních projektů v hlavním městě. Vybuduje se tramvajová trať ze stanice Laurová ke stanici metra Radlická a postaví se dvě stezky pro cyklisty. Sdělila to dnes primátorova náměstkyně Markéta Reedová (SNK ED).

Výstavba trati do Radlic začala loni, celkem bude stát 697,5 milionu korun. Z unie Praha získá 568,3 milionu. Podle radního Radovana Šteinera (ODS) už byly dokončeny inženýrské sítě a tento měsíc se začne budovat zhruba kilometrová trať, nové vozovky a chodníky. Tramvaje by měly začít jezdit ke stanici metra Radlická přes novou zastávku Radlická škola v prosinci.

Náklady na tříkilometrovou stezku pro cyklisty u Rokytky ve Vysočanech v Praze 9 budou asi 119 milionů korun. Vysokou částku magistrát zdůvodňuje tím, že v ní jsou zahrnuty také nutné úpravy okolí vzhledem ke znečištění z průmyslové výroby v minulosti. Vznikne také několik lávek přes rušné ulice s ohledem na bezpečnost chodců a cyklistů. Z unie město dostane 98 milionů. Podle radního Petra Štěpánka bude stezka dokončena na konci příštího roku.

Nová stezka o délce asi 1,5 kilometru vznikne také mezi Malou Chuchlí a Lahovicemi. Bude stát 8,2 milionu korun. Cyklisté pak nebudou muset jezdit po Strakonické a Starolázeňské ulici. Město by chtělo, aby na levém vltavském břehu byly stejné možnosti pro chodce, cyklisty a bruslaře, jako jsou na pravém břehu. Tamní stezka je podle Štěpánka často přeplněná lidmi.

O získání dotace z Evropské unie prostřednictvím dvou pražských operačních programů je velký zájem. Do prvního výběrového řízení dorazilo na magistrát celkem 1364 projektů v celkové hodnotě 10,7 miliardy korun. Je jasné, že na všechny se nedostane. V nynějším kole město rozdělí celkem 3,24 miliardy korun. Podle Reedové se projekty budou hodnotit asi do podzimu, pak se rozhodne, které z nich dotace dostanou.

V nynějším rozpočtovém období unie, které končí v roce 2013, může do metropole plynout asi 10,8 miliardy korun. Unie hradí 85 procent nákladů projektů. V minulém rozpočtovém období unie magistrát rozděloval asi 6,1 miliardy korun. Unie dává polovinu částky. Podle magistrátu se vyčerpá všechno.