V Sokolnicích se dokončují přípravy před zkušebním provozem radaru

Sokolnice - Armáda dokončuje na radaru NATO u Sokolnic na Brněnsku poslední přípravy před začátkem zkušebního provozu. České televizi se podařilo jako jediné ze sdělovacích prostředků dostat přímo k radaru, kde teď běží všechny práce. Armáda by chtěla radar zkušebně spustit letos v létě.

Po zhruba půl roce, kdy česká armáda dostavěla důležitý radar protivzdušné obrany NATO u Sokolnic na Brněnsku, vrcholí přípravy na jeho zkušební spuštění. České televizi se podařilo pořídit exkluzivní záběry z bezprostřední blízkosti radaru. Armáda teď na radarové základně provádí všechny potřebné testy. Další v řadě měl prověřit, jestli radar dobře těsní před vodou. Svatopluk Senevič ze Sekce vyzbrojování ministerstva vnitra informoval, že pracovníci dodavatele oživují technologii radaru a připravují technické přezkoušení.

Ke zřízení radaru se ministerstvo obrany zavázalo spolu se vstupem do Severoatlantické aliance v roce 1999. Stavbu za půl miliardy korun, která má značně přispět k bezpečnosti střední a východní Evropy, provázely od počátku rozporuplné reakce. Ani teď tomu není jinak - lidé si stěžují, že jim radar ruší signál u mobilních telefonů a televize.

Armáda si nemyslí, že by radar, který je schopen vidět až do vzdálenosti 500 kilometrů, měl jakýkoli negativní vliv na životní prostředí. „V minulosti bylo na tomto stanovišti několik mnohonásobně výkonnějších zařízení, mnohem více zatěžujících životní prostředí hlukem,“ sdělil velitel radarové skupiny Josef Orvoš. Začátek zkušebního provozu záleží na tom, jak rychle se připraví všechna zařízení. Armáda ČR si přeje, aby začal letos v létě. Konkrétní termín ale zatím neví.