Prezident Klaus přijal po operaci první pracovní návštěvu

Praha - Prezident Václav Klaus dnes přijal po své operaci první pracovní návštěvu. Klaus, který se od úterý zotavuje v nemocnici na Bulovce po výměně kyčelního kloubu, se zajímá o to, co se děje v úřadě, a začal už vyřizovat závažnější korespondenci. Ačkoli má po operaci bolesti, začíná pomalu chodit.

„Pan prezident měl doposud pouze rodinné návštěvy, jeho nejbližší spolupracovníci za ním dnes poprvé přišli na delší dobu a přivezli mu některou závažnější korespondenci,“ vysvětlil prezidentův kancléř Jiří Weigl. Dodal, že Klaus zatím v nemocnici nepřijal žádného politika. „Nemáme zájem na tom, abychom prezidenta přetěžovali, protože je důležité, aby jeho rekonvalescence probíhala tak, jak má, a aby nebyla nežádoucím způsobem narušena,“ prohlásil.

Weigl dnes zopakoval také dřívější vyjádření Hradu, že prezidentův pooperační stav se vyvíjí dobře - a to jak podle subjektivních pocitů prezidenta, tak i podle slov lékařů. Klaus má po výměně kyčelního kloubu bolesti, které mu ovšem nebrání v tom, aby zkoušel chodit. V nemocnici zřejmě zůstane zhruba do konce týdne. Větší část léta pak stráví na zámku v Lánech, kde bude odpočívat, doplnil Weigl.

Prezident se kromě korespondence už o víkendu díval na televizi. Kromě zápasu českých fotbalistů se Švýcarskem na právě probíhajcíím evropském šampionátu sledoval také finále French Open, tedy jeho oblíbený tenis. 

Klause v úterý operoval lékařský tým pod vedením ortopeda Pavla Dungla. Ještě týž den byl prezident převezen z jednotky intenzivní péče na normální oddělení. Ve čtvrtek - tedy dva dny po operaci - se pak poprvé opět postavil. Celá rekonvalescence by měla trvat kolem tří měsíců, do úřadu by se prezident chtěl vrátit co nejdříve.