Bursík: Schwarzenberg nehrozí demisí kvůli poslancům zelených

Praha - Předseda Strany zelených Martin Bursík vyloučil, že by ministr zahraničí Karel Schwarzenberg svými slovy o možné demisi v případě neschválení smlouvy o radaru, chtěl přesvědčit část poslanců zelených, aby změnili svůj odmítavý postoj k radaru. Schwarzenberg ve středu v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že by nabídl svou rezignaci, kdyby parlament smlouvu o radaru neschválil. Část zelených se vyslovuje proti smlouvě s Američany.

Bursík bude po Schwarzenbergovi chtít vysvětlit, jak svá slova mínil. Chystá se s ním prý proto domluvit schůzku, do té doby nechce nic komentovat.

Proti záměru postavit v Česku americký radar se staví komunisté a sociální demokraté, hlasovat pro ale nechtějí ani dvě poslankyně zelených - Věra Jakubková a Olga Zubová, váhá navíc i lidovec Ludvík Hovorka.

Hlavní smlouvu o radarové základně v Česku již schválila vláda. Část zelených přitom považuje za porušení stranických usnesení postoj svých ministrů, kteří dohodu s Američany podpořili. Hlasování se zřejmě zdržel pouze ministr školství Ondřej Liška, ostatní byli spolu s občanskými demokraty a lidovci pro.

Schwarzenberg během svého pobytu v USA prohlásil, že si není jistý, zda český parlament rozmístění části amerického protiraketového štítu v Česku schválí ještě v době, kdy bude v úřadu republikánský prezident George Bush, pokud tak vůbec učiní. Podle něj by za vlády republikánů kroky k realizaci protiraketové obrany byly rychlejší, zatímco za vlády demokratů by ten proces byl asi pomalejší. Schwarzenberg však věří, že Spojené státy budou s programem protiraketové obrany pokračovat, ať už bude příštím prezidentem zvolen kdokoli.