Ministerstva prodávají svůj majetek často pod cenou

Praha - Už příští týden má vláda rozhodnout o plánu ministerstva průmyslu a obchodu vyměnit budovy v centru Prahy za periferii. Obecně přitom ale platí, že česká ministerstva nejsou zrovna příliš úspěšná při privatizaci svého majetku. Například resortu zdravotnictví se na jaře nepovedlo prodat 17 budov. Ministerstvo financí zase nabízí rekreační areál na Prostějovsku za pouhou pětinu odhadní ceny.

Bývalý ráj pionýrů a svazáků z Prostějovska, s hotelem, sruby a rybníkem je na prodej za milion pět set tisíc. Podle odhadce má přitom cenu osm milionů. Podle ministerstva financí by minimální cenou při prodeji majetku měla být cena odhadní. Tu ale prý při předchozích pokusech nechtěl nikdo dát. „My to k ničemu nemáme, my se toho chceme zbavit, ale samozřejmě za rozumnou cenu,“ vysvětluje náměstek ministra financí Oldřich Janota.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá budovy v historickém centru vyměnit za jeden nový administrativní palác někde na periferii. Vítěz soutěže bude mít v rukou mimořádně zajímavé nemovitosti.

Celkem podle ministerstva financí stát na prodejích majetku ministerstev za poslední tři roky vydělal téměř tři miliardy korun. Podle odborníků na nemovitosti by ale tato suma mohla ještě vyšší, kdyby se dařilo nemovitosti prodávat za tržní ceny. Proč tedy nezkusí na takovém obchodě vydělat sama ministerstva? „Tak to je věc, kterou stát nikdy moc neuměl a neumí, to nechme soukromému sektoru,“ myslí si ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.