V Olomouci dokončili nový most přes řeku Moravu

Olomouc - Olomoucká radnice dnes oficiálně dokončila stavbu nového mostu přes řeku Moravu u místního kojeneckého ústavu. Investici za 48 milionů korun uhradila státní dotace, uvedl náměstek primátora Martin Major. Město původně počítalo s rekonstrukcí původního mostu, jeho stav ale zhoršily na jaře roku 2006 záplavy natolik, že by oprava neměla podle odborníků smysl.

Radnice se pustila do stavby nového mostu loni v červnu. V době stavby byl chodcům i motoristům k dispozici provizorní ocelový most, který umožňoval příjezd aut ke kojeneckému ústavu, sídlu olomouckého závodu Povodí Moravy a domům v lokalitě za řekou Moravou.

Nový most má mnohem lepší parametry z hlediska protipovodňové ochrany a umožní průtok až 650 metrům krychlovým vody, což odpovídá úrovni asi třísetleté vody. Původní neumožňoval bezpečný průtok ani stoleté vodě.

Náklady investice, zhruba 48 milionů korun, pokryla podle Majora dotace, kterou město získalo z fondu určeného na obnovu obecního a krajského majetku poškozeného povodněmi. Původně plánovaná rekonstrukce měla stát zhruba 15 milionů korun.

Vybudování nové stavby radnici doporučil statik. Původní most z roku 1920 dostal první zásah už při povodních v roce 1997. Další škody na něm napáchala předloňská povodeň, při níž se most propadl v místě napojení na vozovku.