Zvláštní vojenská jednotka se připravuje na africkou misi

Praha - Armáda České republiky se připravuje na další mise mimo Evropu. V těchto dnech například cvičí ve vojenském výcvikovém prostoru Doupov.

Vybraní vojáci Armády ČR se v Doupově připravují hlavně na bojové operace. Cvičí například dobývaní strategických cílů a trénují i působení v extrémních podmínkách.

Uskupení českých vojáků Battle Group vzniká ve spolupráci se slovenskými kolegy, celý tým pak působí pod hlavičkou EU. Víceméně se jedná o specifickou formu jednotky rychlého nasazení, která je schopná vést samostatnou operaci nebo poskytnout podporu probíhajícím operacím.

Pro Českou republiku bude mít působení speciální skupiny obrovský význam. Vojáci budou mít totiž šanci opět dokázat, že je česká armáda vedená profesionálně, o čemž už svět přesvědčili nasazením v Afghánistánu nebo Kosovu.

Zatím se ještě neví, kde bude mít právě vznikající vojenský tým první působiště. Spekuluje se, že by Battle Group měla sloužit až 15 tisíc km od Bruselu. V této souvislosti se mluví hlavně o africkém kontinentu, konkrétně o Čadu nebo Dárfúru. Mimoevropské působení bude pro vojáky navíc specifické tím, že mohou ukázat své schopnosti nejen při bojových, ale i humanitárních operacích.

Čeští vojáci začnou v březnu cvičit se Slováky a poté by měli dostat certifikát od EU o splnění stanovených pravidel pro Battle Group. Od července příštího roku už bude česká jednotka v pohotovosti a připravena k nasazení do krizových oblastí.