Děti budou testovat, kolik se jich vejde do Superbu a Ibizy

Brno - Na brněnském náměstí Svobody budou žáci ze Základní školy ve Svážné ulici zkoušet, jestli se jich vejde víc do Škody Superb, nebo do Seatu Ibiza. Stane se tak při tradičních oslavách konce školního roku nazvaných Hurá, prázdniny!, kdy se střed jihomoravské metropole přemění na velké dětské hřiště.

Testování objemu aut patří již k tradičním akcím spojeným s oslavou prázdnin. Loni při obdobném pokusu svedly mezi sebou pomyslný boj Škoda Fabia a Seat Leon. Vyhrál seat, do něhož se podařilo nacpat 26 dětí, tedy o dvě více než do škodovky.

„Letos si myslíme, že má větší šance Superb. Očekáváme, že se do něj vejde až 40 dětí,“ řekla dnes jedna z pořadatelek akce Martina Veselá. Školáci budou mít obě testovací vozidla předem zapůjčena, aby si nastupování do nich mohli nacvičit.

Hromadné nastupování do aut má svá pravidla. Nejprve je při něm zaplněn kufr a sedadla. Poslední účastníci pokusu jsou obvykle ti nejmenší a nejpružnější. Do vozu jsou vtlačováni otevřenými okny. Nastupování je ukončeno uzavřením stroje. Čas od času netradiční testování auto odnese prasknutím předního skla. Letošní netradiční klání se uskuteční v pátek ve 14:00.

Akce Hurá, prázdniny! má za cíl nejen děti pobavit, ale především je upozornit na rizika, která jim hrozí v dopravě i při letních radovánkách. O prázdninách totiž pravidelně vzrůstá počet zraněných dětí.