Ke stávce odborů se přidají i někteří pražští taxikáři

Praha - K úterní hodinové výstražné stávce odborů proti vládním reformám se přidají i někteří pražští taxikáři. Budou blokovat stanoviště na ruzyňském letišti, které má v pronájmu jeden z dispečinků taxi. Řidiči sdružení v Odborovém sdružení Taxi Praha pak budou ve stávce pokračovat blokováním stanovišt, která mají správce a mohou na nich stát jen někteří taxikáři.

Stávka podle předsedy sdružení Pavla Jelínka nebude nepřetržitá. Řidiči budou blokovat vybraná stanoviště se správcem několik hodin denně. „Uvidíme, co to přinese, co na to městská policie,“ dodal Jelínek.

Odborové sdružení požaduje po magistrátu zvýšení regulované sazby za taxislužbu. Nyní si mohou řidiči účtovat nejvýše 28 korun za kilometr, podle Jelínka by měla být mezi 40 a 45 korunami. Odboráři také žádají radnici, aby zrušila správu stanovišť tak, aby je mohli využívat všichni taxikáři. „Současný stav má za následek nefunkčnost hospodářské soutěže a na území Prahy vzniká monopol,“ soudí Jelínek.

Magistrát zavedl stanoviště se správcem kvůli špatné pověsti taxislužby ve městě, jejíž příčinou je předražování jízdného. Správce zaručuje, že zákazníci odjedou bezpečně a za stanovenou cenu. Pokud se stane, že taxikář nenaúčtuje klientovi správnou cenu, může správce o nájemní smlouvu k často lukrativním stanovištím přijít.

Odboráři také chtějí, aby všichni řidiči mohli jezdit přímo před haly ruzyňského letiště. Stanoviště tam má v pronájmu společnost AAA Radiotaxi, což je podle odborů rovněž monopol. Po magistrátu dále požadují změnu vyhlášky, která zavedla požadavky na barvu, kategorii, vybavení a stáří vozů taxi, která mohou stát na městských stanovištích.

Odborové sdružení Taxi Praha má spojitost s taxikáři ze stanoviště na Staroměstském náměstí, kteří měli v minulosti v ceníku na dveřích i uvnitř vozu uvedeny sazby kolem 90 korun za kilometr a s magistrátem jsou dlouhodobě ve sporu.

Nové označení stanovišť taxi
Zdroj: ČT24