Minulý týden byl na českých silnicích zatím nejtragičtější

Praha - Uplynulý týden zemřelo při dopravních nehodách celkem 27 lidí, což je v letošním roce zatím nejhorší výsledek. Předběžné policejní statistiky nicméně uvádějí 23 obětí, protože se do nich nezahrnují dva mrtví ze sobotní Horácké rallye v Třebíči a další dva z nedělních závodů motocyklových veteránů v Hořicích. V obou případech šlo totiž o sportovní akce.

Podle policejních statistik byl nejtragičtější týden roku od 19. do 25. května, kdy si nehody vyžádaly 25 obětí. Uplynulý týden byl z pohledu policie až třetí nejhorší. V podobném období loňského roku zaznamenali policisté na silnicích třicet úmrtí.

V minulém týdnu zaznamenala policie 3 146 havárií, při kterých se zranilo 609 lidí. Oproti předchozímu týdnu evidovala policie o 207 nehod více. Nejvíce lidí zemřelo v pátek a v sobotu, kdy si nehody vyžádaly shodně pět obětí. V sobotu navíc zemřeli dva účastníci třebíčské rallye. Naopak v úterý nezemřel při haváriích nikdo.

Jedna z nejtragičtějších nehod se stala v neděli v deset hodin dopoledne v Bohumíně - Skřečoni na Karvinsku. Střetl se tam Renault Mégane se Škodou Felicia. Hasiči na místě vyprostili zraněné. Při této nehodě došlo k usmrcení jedné osoby a ke zranění čtyř dalších.

Během uplynulého víkendu zahynulo i osm motorkářů a jejich spolujezdců. Stalo se celkem 657 nehod a zranilo se 170 lidí. Pod vlivem alkoholu došlo k 85 haváriím.

Letos nejvyšší byl v uplynulém týdnu počet zraněných, kterých policisté evidovali o 44 více než týden předtím. Rekordní byl také počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu - 178.

Nejnebezpečnější byly silnice na severu Moravy, kde v minulém týdnu zemřelo šest lidí při 468 nehodách, dalších pět obětí zaznamenala západočeská policie. Naopak v Jihomoravském kraji nepřišel o život žádný člověk.