Zasedání vlády (27. června)

Praha - Vláda na svém pravidelném zasedání schválila snížení povinných odvodů pro zaměstnance o 1,5 procenta, prošel i návrh státního rozpočtu, který počítá se schodkem ve výši 38,1 miliardy korun. Kabinet také rozhodl o tom, že na půlroční předsednictví Evropské unii půjde z rozpočtu jedna miliarda korun. Ministři jednali i o navýšení platů pro učitele, o nákupu vojenské techniky pro armádu, investicích do vědy nebo o cestování letadlem do Austrálie.

Na sociálním pojištění by mohli obyvatelé České republiky platit od příštího roku méně. Ministři odsouhlasili snížení povinných odvodů pro zaměstnance o 1,5 procenta. Úprava je součástí novely zákona o dani z příjmu. Kabinet chce tímto způsobem kompenzovat zrušení některých slev na dani, se kterým původní zákon počítá od ledna 2009.

V roce 2009 by měl stát hospodařit se schodkem ve výši 38,1 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu by měly podle ministra financí Miroslava Kalouska dosáhnout 1,053 bilionu korun. Podle opozice je vládní návrh státního rozpočtu potvrzením, že reformy koaličního kabinetu premiéra Mirka Topolánka jsou neúspěšné.

Vláda schválila jednu miliardu korun z rozpočtu na půlroční české předsednictví Evropské unii v příštím roce. Dalších 656 milionů korun utratí jednotlivá ministerstva. Celkové náklady na přípravy předsednictví v letech 2007 až 2009 činí 1,9 miliardy korun, k tomu další 1,4 miliardy dávají ministerstva ze svých rozpočtů. Celkově by tak stát měl podle vlády na šéfování unie dát 3,3 miliardy korun.

Učitelé letos dostanou na mzdy další půl miliardy korun. Platy by měly být vyšší od srpna. Na žádost ministra školství Ondřeje Lišky dnes sumu podle premiéra Mirka Topolánka uvolní vláda. Částka vychází z květnové dohody Lišky s ostatními ministry.

Část peněz, které měly letos jít na nákup obrněných transportérů Pandur, se použije na jinou vojenskou techniku. Armáda totiž chce mimo jiné koupit 35 lehkých obrněných vozidel, tři transportní letadla španělské firmy CASA C-295M a 20 terénních vozů Land Rover.

Kabinet také odsouhlasil návrh smlouvy, podle které budou údaje o cestujících do Austrálie letadlem podléhat novým pravidlům. Letecké společnosti z EU by měly předávat Austrálii údaje o pasažérech ze zemí unie včetně České republiky. Jde o opatření, k němuž Austrálie přistoupila po teroristických útocích na Spojené státy v roce 2001.

Ministři také projednávali investice do vědy a vývoje. Příští rok stát investuje 24,83 miliardy korun, což je o 1,8 miliardy víc než letos. V letech 2010 a 2011 počítá návrh s dalším růstem výdajů, a to na 26,78 a 28,92 miliardy korun. Návrh výhledově krátí rozpočet Akademii věd České republiky. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, ministerstvo průmyslu a obchodu a Grantová agentura České republiky, jejichž rozpočty se stejně jako u akademie pohybují v miliardách korun, si naopak polepší.