První prázdninový víkend přinesl dopravní obtíže

Praha - Jako každý rok během prvního prázdninového víkendu zhoustl na českých silnicích a dálnicích provoz. Větší počet aut samozřejmě způsobuje větší problémy. Nicméně policisté během pátku, soboty a neděle zaznamenali 1 092 dopravních nehod, což je podle policejního mluvčího Josefa Tesaříka nejmenší počet nehod prvního prázdninového víkendu za posledních deset let. Zvlášť potěšující podle něj je, že počet sobotních a nedělních nehod byl za každý den menší než 300. Policisté také řešili 175 nehod, u kterých byl přítomen alkohol.

Ať počet nehod stoupá nebo klesá, jejich příčiny jsou v podstatě pořád stejné. „Nejčastější příčinou je nesprávný způsob jízdy, což v podstatě znamená nedostatečné věnování pozornosti řízení, kam patří například telefonování za jízdy,“ varuje Tesařík.

Druhým problémem je nepřizpůsobení rychlosti jízdy dopravně-technickému stavu komunikace. To v podstatě znamená, že řidič nezvládne zatáčku, dostane smyk a narazí buď do protijedoucího vozidla, nebo do stromu. Podle Tesaříka má taková nehoda často tragické následky.

V pátek zemřeli dva lidé, sobota se obešla bez obětí, ale v neděli zahynulo šest lidí. Horší nedělní statistiku mají už jen roky 2001 a 2003. Podle šéfa dopravní policie Martina Červíčka je důvodem domněnka řidičů, že tragickou první prázdninovou sobotu „přežili“, a v neděli se tedy není čeho obávat.