Schwarzenberg se chce s výsledky auditu seznámit do konce týdne

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se chce s výsledky auditu kolem rodinného majetku šéfa lidovců Jiřího Čunka vypořádat do konce týdne. Podle svého dřívějšího prohlášení se svými závěry v této věci nejprve seznámí premiéra Mirka Topolánka. O auditu jedná i předsednictvo Strany zelených. Už před zahájením jednání uvedla místopředsedkyně Dana Kuchtová, že mezi členy strany prosákly informace, že jsou v auditu jisté nesrovnalosti. Schwarzenberg tak prý dává vládě čas, aby našla řešení.

Ministr uvedl, že zřejmě do konce týdne seznámí s výsledky jak premiéra Topolánka, tak předsedu zelených Martina Bursíka. Ten dnes uvedl, že je jeho prioritou, aby ve vládě zůstal Schwarzenberg.

„Jednomu nerozumím. Kdybych ten materiál dostal, tak bych ho v první vteřině otevřel a podíval se na výsledek. Nedovedu si představit, že má někdo od minulého pondělí jistý spis, ještě se na něj nepodíval a říká, že nemá čas, aby si ho prostudoval. To si nedovedu představit,“ podotkl prezident Václav Klaus s tím, že žádný soud v této věci však činit nechce.

Výsledky auditu premiéra nezajímají 

Topolánek na tiskové konferenci po zasedání vlády prohlásil, že ho závěry auditu nezajímají a že o tom se Schwarzenbergem „necítil potřebu“ hovořit. „Vidím to jako problém mezi Jiřím Čunkem a Karlem Schwarzenbergem,“ podotkl premiér.

Ministr Schwarzenberg si nechal audit vypracovat americkou detektivní kanceláří Kroll, kvůli podezření, že Čunek ještě jako starosta Vsetína přijal půlmilionový úplatek. Právě v souvislosti s auditem Schwarzenberg spojil své další setrvání ve vládní fuknci. Ministr již dříve naznačil, že pokud zpráva odhalí nesrovnalosti, opustí Topolánkův kabinet.

Audit prý vyznívá v Čunkův neprospěch 

Dana Kuchtová v Událostech, komentářích řekla, že podle jejích dobře informovaných zdrojů audit pro Čunka nedopadl příznivě. Kuchtová se ale odmítla vyjádřit ke spekulacím, že v případě odchodu Schwarzenberga z vlády odejdou i další zelení ministři. „Rozhodnou se až poté, co se na konci týdne seznámí s výsledkem auditu,“ dodala.

Podle zástupce šéfredaktora Lidových novin Jaroslava Plesla Schwarzenberg cíleně oddaluje okamžik, kdy bude muset oznámit výsledky auditu. „Pokud ministr nechce odejít z vlády, tak s auditem neměl vůbec začínat,“ dodává. Podle Plesla vzhledem ke všem dosavadním informacím o Čunkově financích audit skutečně zřejmě dopadne nepříznivě a Schwarzenberg tak bude muset odejít.