Ať ukončí úmluvu o Europolu vláda, rozhodl Klaus

Praha - Prezident Václav Klaus se rozhodl, že nechá na vládě, aby sjednala ukončení platnosti úmluvy o Evropském policejním úřadu (Europolu). Ten má být po zrušení úmluvy znovu ustaven jako orgán EU s posílenými pravomocemi. Počítala s tím Lisabonská smlouva, která ale zatím neplatí.

Ukončení platnosti smluv schválila vláda 2. července a doporučila hlavě státu, aby s tím také souhlasil. „Prezident republiky považuje vládou schválený postup za sporný jak právně, tak politicky, a proto se rozhodl nesjednat zmíněnou úmluvu, ale přenesením své pravomoci ponechat odpovědnost za tento krok na vládě. Domnívá se, že to vládě umožní, aby svůj postup ještě jednou zvážila,“ uvedl Klausův tiskový mluvčí Radim Ochvat.

„I to, že se rozhodl nepodepsat tuto úmluvu nebo její zrušení, tak tím dává najevo svůj dlouhodobý postoj. Jedná ale poměrně konstuktivně, nechce hatit transformaci Europolu, ale nebude pod tím podepsán,“ komentuje Klausovo rozhodnutí politolog Petr Just.

Podle ministerstva vnitra předloží vláda v nejbližší době návrh na ukončení platnosti úmluvy o Europolu parlamentu. Poté bude moci zástupce ČR v radě vyslovit souhlas novým zřízením instituce. „Rozhodnutí by mělo být na programu jednání Rady EU, která se uskuteční ve dnech 27. až 28. listopadu,“ uvedlo ministerstvo.

Úkolem policejní organizace EU Europol je sběr a výměna dat sloužících ke společnému boji proti organizovanému zločinu, proti pašerákům drog a
mezinárodním gangům. Její fungování se řídí mezistátní konvencí. Od roku 2010 se má stát jednou z evropských agentur, zvýší se její pravomoci a bude financována přímo z rozpočtu unie. Europol zahájil činnost v roce 1994 ve formě protidrogové jednotky.