Karlovy Vary měly kvůli dluhu zablokovaný majetek

Karlovy Vary - Město Karlovy Vary mělo několik dní exekutorem zablokovaný nemovitý majetek v celkové hodnotě šest až osm miliard korun - kvůli tomu, že neuhradilo jako soudní poplatek asi 130 tisíc korun. Katastrální úřad tak městu bránil jakkoliv nakládat s nemovitostmi. Díky urychlenému splacení dluhu byla blokace dnes odpoledne zrušena.

Pochybení podle náměstka primátorky Tomáše Hybnera způsobil odbor kultury magistrátu, když včas neuhradil poplatek související s ukončenými soudními spory kvůli rekonstrukci divadla a nereagoval ani na následující výzvy. Spory město ukončilo proto, že nebylo reálné, aby v nich uspělo. „Chybu úředníka vyřešíme interně v rámci pracovně právních vztahů,“ řekl Hybner.

Do situace, kdy exekutor zablokoval veškerý nemovitý majetek, se Karlovy Vary nedostaly poprvé. Obdobná situace nastala loni v dubnu. Tehdy to bylo kvůli neuhrazené částce 8 700 korun, kterou mělo zaplatit po prohraném soudním sporu o dům. Problémy s majetkem podle Hybnera tehdy vznikly vinou advokátní kanceláře, s níž město uzavřelo mandátní smlouvu. Po zaplacení bylo městu během několika dní opět umožněno s majetkem volně nakládat. „Tento nepříjemný fakt bude potrestán a nastaví se nový opravný mechanismus, aby se těmto nepříjemným situacím do budoucna zamezilo,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Lukáš Pokorný.