Soutěž na novou knihovnu neprobíhala podle zákona, bude zrušena

Praha - Evropská komise dospěla k závěru, že soutěž na novou budovu Národní knihovny v Praze byla v rozporu se zákonem. Stanovisko si vyžádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který se stížnostmi na knihovnu zabýval už několikrát. Pokaždé je ale odmíl s tím, že architektonická soutěž o návrh se nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách. Nyní po rozhodnutí Evropské komise nejspíše doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila.

Podle stanoviska Evropské komise byla soutěž v rozporu s právními předpisy České republiky. „Výjimka, na kterou jsme se ptali, aplikovat nelze,“ říká předseda ÚOHS Martin Pecina. EK ve svém posudku uvedla, že pravidla UNESCO a Mezinárodní unie architektů (UIA) mají u nás menší váhu než české právo. Autor vítězného návrhu na novou budovu knihovny Jan Kaplický s posudkem komise nesouhlasí. Podle něho nemůže Evropská unie popřít pravidla UIA.

V návaznosti na posudek Evropské komise vypíše Antimonopolní úřad správní řízení a doporučí knihovně, aby soutěž zrušila. Sám tak učinit zatím nemůže. Předseda úřadu Martin Pecina však jasně řekl, že bude na další postup Národní knihovny dohlížet.

„Národní knihovna zatím žádné oficiální stanovisko nezískala ani od Evropské komise, Antimonopolního úřadu, ani od ministerstva kultury,“ komentovala rozhodnutí komise a jeho důsledky mluvčí Národní knihovny Kateřina Nováková.

Antimonopolní úřad požádal Brusel o pomoc

Jan Kaplický:

„Evropská komise nemůže popřít to, co dělá Mezinárodní unie architektů. To je naprostý nesmysl.“

ÚOHS požádal Brusel o pomoc, protože podobnou věc prý nikdy neřešil a chtěl mít větší právní jistotu. Šéf úřadu Martin Pecina ale ještě před závěrem komise uvedl, že podle něho mezinárodní soutěž rozhodně nebyla podle měřítek českého zákona v pořádku. „Zadavatel měl ale právo využít výjimky ze zákona,“ připustil.

Na nekorektnost soutěže si v minulosti stěžovali architekti, kteří se klání spolu s Janem Kaplickým rovněž účastnili. Antimonopolní úřad je ale zamítl s tím, že mu nepřísluší zabývat se soutěží, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Poté ale, co ÚOHS dostal na stůl podnět k přezkoumání soutěže od náměstka kultury Františka Mikeše, se obrátil na Evropskou komisi.

Nová budova je kuří oko všech

Soutěž na novou budovu, která by odlehčila ve švech praskajícímu Klementinu, vypsala Národní knihovna před třemi a půl lety. Mezi předloženými návrhy vyhrála chobotnice architekta Jana Kaplického. Její stavba na Letné, kde měla být podle původních plánů umístěna, ale vůbec nezačala, protože chobotnice se - jak poznamenal ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek - někde zauzlovala.

Zatím posledním „utáhnutím“ bylo rozhodnutí ministra kultury Václava Jehličky, že Kaplického blob nebude na Letné stát. Ježek ale tvrdí, že pražský primátor letenské pozemky pro novou budovu přislíbil, ten krčí rameny, že na stavbu v současné době stejně nejsou peníze. Nedostatkem financí a nevládní prioritou argumentuje také ODS. Zatímco koaliční KDU-ČSL - s výjimkou lidoveckého ministra kultury Jehličky - nebo opoziční ČSSD Ježkovi přislíbily, že peníze seženou.

Model chobotnice
Zdroj: ČT24