Ombudsman: Fronty před úřady cizinecké policie by se měly urychleně řešit

Praha - Ombudsman Otakar Motejl dnes na tiskové konferenci opět vyzval k urychlenému řešení situace kolem nekonečných front na cizinecké policii. Čekající cizinci se často na řadu vůbec nedostanou a obracejí se na takzvané zprostředkovatele, kteří jim za poplatek doklady vyřídí. Cizinecká policie v Koněvově ulici v Praze už proto zavedla svůj pořadový systém. Lidé, kteří se nedostali na řadu v jeden den, jsou přeobjednáni na další den a konkrétní hodinu. Do konce října by se také mohla část agendy z Koněvovy ulice přesunout do budov cizinecké policie. Jednou z nich by měl být úřad v Olšanské ulici.

„Okolí objektu je devastováno velkým počtem osob, které se tam dlouhodobě pohybují. Zajišťování pořadí přístupu ke službám inspektorátu znamená, že jsou zde lidé přes noc a podle toho to také vypadá,“ řekl Motejl. Je proto podle něj třeba, aby se po relativním zlepšení, ke kterému došlo vznikem objektu na Koněvově ulici, věc urychleně řešila.

Trend růstu cizinců, kteří se budou ucházet o dlouhodobé pobyty, je dle Motejla evidentní. „Je i v našem zájmu, aby se hledalo nějaké lepší řešení. Buď zvolením nového objektu, nebo vytvořením většího množství podobných pracovišť, aby se službu podařilo zajistit personálně a na úrovni,“ dodal. Podle zástupce ředitele z Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Praha Aleše Benedikta bude nejdůležitější získání nových pracovních míst. „Máme přislíbeno 50 míst občanských zaměstnanců, než je získáme, máme výpomoc v rámci republiky z řad policistů,“ uvedl.    

Otakar Motejl

„Stížnosti na úřad ombudsmana se stávají do jisté míry módou.“

Ombudsman se na tiskové konferenci vyjádřil i k rostoucímu počtu stížností na jeho úřad. Není to podle něj výsledkem toho, že by rostla nespokojenost občanů na chování státních orgánů: „Podle mého soudu je to spíše povědomí, že si u nás mohou stěžovat. Stává se sloganem, že když jsem v úzkých, obrátím se na ombudsmana.“

Upozornil ale také na fakt, že kancelář veřejného ochránce práv není zařízení, které by se privilegovaně zajímalo pouze o osudy občanů České republiky nebo lidí zde trvale bydlících: „Zákon do jisté míry předpokládá, že mé ochrany se může dovolat každý, kdo přijde do kontaktu s českými orgány státní správy. Týká se to i desetitisíce cizinců, kteří do ČR přichází.“