Hnutí Duha a ČSSD kritizovaly vládu za hospodaření s odpadem

Praha - Zástupci Hnutí Duha se dnes sešli s šéfem sociální demokracie Jiřím Paroubkem. Shodně kritizovali vládu, že zatím neplní plán odpadového hospodářství z roku 2003, který mimo jiné žádá recyklovat 50 procent komunálního odpadu. Vláda by podle zástupců Hnutí Duha a sociálních demokratů mohla dělat v této věci mnohem víc. V současnosti se v Česku recykluje zhruba pětina komunálního odpadu.

Ekologové a ČSSD se shodují především v tom, že recyklace by měla být pro lidi jednodušší. Kontejnery na tříděný odpad by měl například každý mít stejně daleko, jako má obyčejnou popelnici. „Bohužel jak to vypadá, nástroje, které aplikuje tato vláda a měly by pomoci recyklaci, jsou nedostatečné nebo se je vůbec nedaří prosazovat a realizovat,“ komentoval situaci stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek. V otázce jaderné energetiky se ale ekologové a ČSSD neshodnou. 

Zde by podporu našli naopak spíše u Strany zelených. Zástupci Duhy podle svých slov také jednají i s dalšími stranami. Upozornili ale, že jsou nezávislou organizací a schůzka s ČSSD rozhodně není součástí předvolební kampaně: „Hnutí Duha je nepolitická organizace a my nechceme, nemůžeme a nebudeme komentovat debatu uvnitř politických stran ani mezi nimi. Náš úkol je prosazovat dobrou ekologickou legislativu,“ reagoval Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Češi jsou v produkci odpadu oproti Evropě stále méně aktivní. Průměrný Čech vytvoří 300 až 350 kilogramů ročně, 81 procent ale končí na skládkách a materiálově se daří znovu využít jen asi 9 procent. Ministerstvo životního prostředí proto chystá relativní zvýhodnění recyklace zavedením vyšších poplatků za spalování a skládkování. Do roku 2010 by chtěl ministr životního prostředí Martin Bursík vedle tradičního separovaného sběru papíru, skla a plastů v každé obci zajistit také sběr nápojových kartonů a bioodpadu. Do měst už byly nově nainstalovány i červené popelnice na elektroodpad.

Kontejner na elektroodpad
Zdroj: ČT24