Středočeské policii někdo opět ukradl papírové figuríny

Praha - Ve středních Čechách opět zmizela řada papírových figurín policistů umístěných u silnic. Například na Kladensku zloději ukradli úplně všechny makety, které policisté u silnic rozestavěli. Podobná situace se odehrála již závěrem loňských prázdnin, kdy někdo ukradl tři desítky těchto papírových pomocníků.

„V pátek jsme na území okresu rozmístili osm dopravních papírových policistů a v neděli jsme bohužel zjistili, že nám žádný nezůstal. Všechny rozkradli, takže už nemáme žádného,“ řekla mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová. Ztráty zaznamenali také na Berounsku, naopak na Mělnicku, Rakovnicku či v okolí Prahy se makety zachovaly. V některých okresech, například na Mladoboleslavsku či Benešovsku, ale letos raději žádné figuríny neinstalovali.

Na Berounsku policisté rozmístili deset maket, z nichž nyní dvě pohřešují. Mluvčí okresní policie Marcela Pučelíková řekla, že zatímco dříve byly figuríny umisťovány u silnic na delší dobu, dnes je policisté po skončení dopravních akcí raději hned uklízejí. „Lidé nám je ničí a kradou,“ postěžovala si Pučelíková.

O velkém štěstí tak mohou hovořit policisté na Mělnicku. „Měli jsme v terénu 14 figurín a žádnou nám nikdo neukradl,“ uvedla mluvčí Markéta Johnová.

Na Benešovsku při loňské akci zmizely téměř všechny makety policistů, letos proto u silnic žádné vidět nebyly. „Bylo jich asi dvanáct. Jednoho jsme měli plastového, toho ještě máme,“ poznamenala mluvčí okresní policie Zuzana Stránská. Stejná situace byla letos na Mladoboleslavsku. „My jsme žádné figuríny nasazeny neměli, takže se nám nic neztratilo,“ uvedl vrchní inspektor mladoboleslavské policie Ladislav Beneš.

Mluvčí středočeské policie Soňa Budská neměla ke krádežím papírových policistů žádné souhrnné údaje. „Je možné, že se nějaké ztratily, ale informace o tom mají okresy,“ uvedla.

Figuríny policistů měly stát na místech, kde z kapacitních důvodů nemohly být běžné hlídky. Jejich umístění mělo vyjadřovat především preventivní charakter akce, ale zároveň upozornit i na to, že se středočeská policie dlouhodobě potýká s nedostatkem příslušníků. U silnic o uplynulém víkendu mělo stát 110 figurín, loni jich Středočeský kraj pořídil 200. Hejtman Petr Bendl uvedl, že jde o dobrou věc, která řidiče přinutí sundat nohu z plynu.