Stan proti melanomu zachránil život 15 lidem

Praha - Patnácti lidem nejspíše zachránila život návštěva Stanu proti melanomu, který stál 28. a 29. dubna na Václavském náměstí v Praze. Lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady tam vyšetřovali zdarma pigmentová znaménka. Právě z nich se vlivem slunečního záření nejčastěji vyvine zhoubný kožní nádor. Odborníci prohlédli dohromady 1267 lidí, z toho 155 dětí, a diagnostikovali 15 melanomů, nejzhoubnějších kožních nádorů, a 39 dalších, méně nebezpečných nádorů.

„Je to vysoký záchyt zhoubných kožních nádorů, který přesáhl běžný výskyt melanomů v populaci více než osmdesátkrát,“ řekl ČTK za organizátory akce přednosta dermatovenerologické kliniky z Vinohrad Petr Arenberger.

Akce se konala letos podruhé a podle přednosty podobně jako loňská prokázala, že je potřebná. Lidé o ni měli velký zájem a podařilo se objevit velké množství pacientů. Akce byla součástí tradičních jarních „protimelanomových“ aktivit pořádaných po celé Evropě.

Počet nových onemocnění vzrostl za posledních 30 let pětkrát. Melanomem onemocní v Česku každoročně 1500 lidí, pětina zemře. Každý Čech má v průměru pět až deset pigmentových mateřských znamének. Maligní melanom mohou lidé odhalit i sami. Pokud je jejich znaménko asymetrické, neohraničené, má více než pět milimetrů v průměru, roste a má nepravidelnou barvu, měli by vyhledat kožního lékaře.