Přeprava eur na Slovensku si vyžádá omezení na silnicích

Bratislava - V příštích měsících čekají řidiče na slovenských silnicích mnohá omezení. Důvodem však tentokrát nebudou rekonstrukce silnic, ale přísně střežený převoz eurobankovek a euromincí do slovenských bank. Slovenská centrální banka (NBS) a další peněžní ústavy se musí do začátku příštího roku, kdy se na Slovensku začne platit eurem, dostatečně předzásobit hotovostí. Přesné trasy a časové údaje jsou však podle policie, která bude na převoz dohlížet, tajné.

„Jsou úseky, které budeme muset po dobu průjezdu kolony uzavřít,“ řekl dnes novinářům policejní viceprezident Stanislav Jankovič. Nejčastěji půjde o trasy z Kremnice, kde se vyrábějí euromince se slovenskými motivy, do Bratislavy, Košic, Banské Bystrice a Žiliny.

Snahou policie bude podle Jankoviče vyhnout se přepravě peněz v kritických časech, jako je například pátek a neděle odpoledne. Auta s nákladem peněz budou mít speciální policejní doprovod. Na místech, kde nemají banky dostatečný vlastní prostor, bude třeba načas uzavřít i veřejná prostranství.

Z Kremnice do NBS a některých bank převezou 500 milionů kusů euromincí v hodnotě více než 167 milionů eur (4,13 miliardy Kč) a o celkové hmotnosti 2500 tun. Podle členky bankovní rady NBS Mileny Koreňové se budou peníze převážet i několikrát za den, a to i v době víkendů a svátků. Eurobankovky si centrální banka půjčí ze sousedního Rakouska. Při jejich přepravě bude asistovat také rakouská policie. Podobná situace čeká řidiče i na počátku příštího roku, kdy se budou z bank naopak stahovat slovenské bankovky a mince. Ty se pak zlikvidují.

V Česku se standardně podle bezpečnostní agentury G4S Cash Services převáží mezi pobočkami komerčních bank nebo ČNB stovky milionů korun. „Úroveň zabezpečení a způsob přepravy vychází jednak z našich bezpečnostních standardů a také z pojistných podmínek. Služby, které poskytujeme, nejsou asistované policií ČR,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Petra Štanderová. Pro některé banky firma nezajišťuje pouze převoz peněz, ale i kompletní služby při zpracování hotovosti. Samotná Česká národní banka se s odvoláním na zákony i své vnitřní předpisy k převozu peněz a jejich bezpečnosti odmítla vyjádřit.

Slováci vymění eura za koruny ve svých peněženkách od ledna. Prvních 16 dní v příštím roce budou lidé ještě moci platit v obchodech korunami, vráceno však dostanou již pouze v eurech. Ceny v korunách a eurech budou obchodníci muset povinně uvádět až do konce příštího roku.