Stát odkoupil toxickou skládku za dvacet tři milionů

Třebíč - Stát chystá další peníze pro nebezpečný odpad. Kupní smlouva za Pozďátky na Třebíčsku je těsně před podpisem. Likvidace desítek tun toxických odpadů bude stát víc než 300 milionů korun. O likvidaci a financování se postará státní podnik Diamo. Pokud uzavření kontraktu proběhne ještě v září, odborné rušení skládky by mohlo začít už na konci tohoto roku.

Skládka v Pozďátkách by se dala nazvat ekologickou katastrofou. V zemi byly čtrnáct let uložené kyanidy, zbytky léků nebo zelená skalice. Stát se už brzy stane jejím vlastníkem, zaplatí za ni 23 milionů korun, další stovky milionů zaplatí za její likvidaci. „Nejdřív tam postavíme čističku na vodu a v další fázi budeme žádat o evropské peníze. Odhady se pohybují okolo 300 až 400 milionů korun. Z Evropské unie lze získat až 85 procent částky,“ říká Jiří Jež, ředitel společnosti Diamo.

Český stát skládku před šesti lety odprodal italské společnosti Logika za jeden a půl milionu korun. Firma původně chtěla postavit na vedlejším pozemku novou skládku a z výdělku pak financovat sanaci starých jedů. Ministerstvo ale později celý projekt zakázalo. „Není to žádoucí a nemáme zájem o takové zařízení,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Jenže Logika investovala do úprav pozemku a stát proto odkup vyšel na patnáctinásobek původní ceny. Až zaschnou podpisy na kupní smlouvě, stane se majitelem ekologické katastrofy státní podnik Diamo. Ten totiž ze všech možných adeptů nejlépe dosáhne na peníze z evropských fondů.

V případě ostatních toxických skládek stát pozemky neodkupuje. Tak tomu bylo i v případě třeba Chvaletic, Libčan nebo Nažlovic. I náklady na jejich sanaci se ale vyšplhaly do desítek milionů. „Stát samozřejmě k tomu přistupuje jako k jednotlivostem. Těch nebezpečných skládek jsou desítky, ale u řady z nich je postupováno standardním způsobem,“ vysvětluje ředitel sekce ochrany životního prostředí Karel Bláha.

Podle ministerstva životního prostředí miliony ušetřit nelze, nebezpečné skládky stát zlikvidovat musí. Pokud ale zná viníka, který toxický odpad ukládal, vymáhá od něj peníze soudní cestou.