Bursík: Sjezd vyřešil vnitrostranické spory

Praha - Martin Bursík na teplickém sjezdu Strany zelených obhájil svou pozici stranického lídra, do nejvyššího předsednictva zelených se navíc dostali lidé, kteří podporují jeho politickou koncepci. Drtivou porážku tábora kolem bývalé první místopředsedkyně strany Dany Kuchtové popsal v Otázkách Václava Moravce jako vyřešení vnitřního konfliktu. "Primárně politická strana má soupeřit jen se svými konkurenty," řekl Bursík.

Vnitrostranické spory začaly podle Bursíka poškozovat vlastní práci strany a veřejnost přestala mít jasný obraz o tom, kdo zelené reprezentuje a zda po krajských a senátních volbách strana dokonce neodejde z vlády.

Výsledky sjezdu ale daly silný mandát lidem kolem Bursíka. „Situace, kdy jsme mnoho měsíců měli ve vedení lidi, kdy jeden říkal hot a druhý čehý, byl velký problém,“ uvedl Bursík pro Českou televizi.

Celý sjezd doprovázejí obstrukce delegátů podporujících Danu Kuchtovou. Podle ní je i přes Bursíkovo drtivé vítězství jen otázkou času, kdy spory uvnitř strany opět propuknou.

Jacques je v předsednictvu právem, priority měnit nebudeme

Druhou místopředsedkyní zelených se na sjezdu stala Kateřina Jacques, která je Bursíkovou životní partnerkou. Kvůli nařčení z možné protekce a pomáhání se proto Bursík rozhodl od volby prvního místopředsedy distancovat. „U Strany zelených se hodnotí práce, nikoli soukromí. Důležité je, co má kdo v politice odpracováno. To Kateřina Jacques vysvětlila a sjezd to vzal natolik, že dostala nejsilnější mandát z celého předsednictva.“

Bursík také odmítl, že by zelení po sjezdu, který se koná v polovině funkčního období vlády, měnili své programové priority. „Nebudeme měnit priority, které jsme velmi dlouho připravovali. Máme před sebou ještě hodně práce a není důvod něco měnit. Věřím, že většinu svých vnitřních věcí vyřešíme a budeme mít více času na věnování se politickým tématům.“

Kateřina Jacques
Zdroj: ČT24