Exministr Šimonovský prohrál sázku a vydal se na pochod kolem nedostavěné dálnice

Lipník nad Bečvou (Přerovsko) - Bývalý ministr dopravy a současný poslanec Milan Šimonovský (KDU-ČSL) se vydal na více než osmdesátikilometrovou túru po rozestavěné dálnici D47 z Lipníku nad Bečvou k česko-polským hranicím. Na pochod se vydal kvůli prohrané sázce. Před pěti lety se vsadil s poslancem Radimem Chytkou, že dálnice z Lipníku k hranicím bude hotová do konce roku 2008. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic by měl být celý úsek motoristům k dispozici v roce 2010. Jako poslední se plánuje otevření části Bohumín - hranice.

Šimonovský bere pochod s humorem. Jako mostař si chce prohlédnout především mosty, tunely a další zajímavé části stavby. Během cesty se setká i se staviteli a komunálními politiky. „Celá trasa měří 82,5 kilometru. Rozdělil jsem si ji na čtyři etapy. Na hranicích chci být ve čtvrtek odpoledne. Dnes jsem začal asi s 15 kilometry, poslední, nejdelší úsek bude měřit 24 kilometrů,“ uvedl Šimonovský. Na pochod podle svých slov netrénoval.

Batoh a trekingové ponožky 

Vzhledem k nepřízni počasí ale investoval například do teplých trekingových ponožek. „Počasí mi rozhodně nepřeje. Pochod jsem načasoval na tuto dobu proto, že máme poslanecký týden, kdy poslanci mají poznávat regiony,“ dodal.

Úseky Bělotín - Bílovec a Bohumín - česko-polská hranice se měly motoristům otevřít koncem tohoto roku. To, že nejsou hotové, ovlivnilo podle Šimonovského více institucí, například ministerstvo životního prostředí. Z průtahů ale nikoho neviní, úřady podle něj dělaly jen svou práci.

Dálnice D47
Zdroj: ČT24