ČLK protestuje proti návrhu na vydávání léků na předpis bez receptu

Praha - Česká lékařská komora nechce, aby lékárníci mohli dát bez receptu některé léky, které jsou zatím jen na recept. Ministerstvo zdravotnictví s tím počítá od ledna 2009. Podle ČLK, Sdružení ambulantních specialistů i České gynekologické a porodnické společnosti hrozí poškození zdraví pacientů. Lékárníci prý nemůžou rozhodnout, jaký lék má pacient dostat. Lékárníci se ale brání tím, že podmínky pro výdej léků jsou tak přísné, že je bezpečnost pro pacienty zaručena.

Prezident ČLK Milan Kubek pohrozil, že pokud se návrh podaří prosadit, podá na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše trestní oznámení. „ČLK zásadně nesouhlasí s návrhem zařadit novou kategorii přípravků vydávaných bez receptů, která nemá žádné medicínské opodstatnění. Vědecká rada ČLK návrh jednomyslně odmítla,“ řekl Kubek. Pokud neuspěje komora lékařů se svými námitkami u ministra, hodlá celou věc prošetřit u soudu jako možný trestní čin obecného ohrožení.

Podle Kubka nebudou lékárníci schopni odhalovat případné nežádoucí účinky léků a změny příznaků různých nemocí. Medikamenty, které budou moci lékárníci vydávat sami, jsou podle něj často velmi silné a nebezpečné. Lékařům se také nelíbí, že léky, které budou lékárníci vydávat, se budou propagovat v médiích. Podle ČLK to jen zvýší tržby farmaceutických firem.

Lékařská komora také protestuje proti tomu, že by lékárníci měli v některých případech nahradit lékaře - nemají prý dostatečnou kvalifikaci. Proti tomu se už včera ohradil prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Tvrdí, že lékárníci jsou dostatečně vzdělaní, aby znali účinky léků a jejich použití pří určitých nemocech. „V současné době již školíme lékárníky ve speciálních zdravotnických programech s důrazem na léky, které se objeví v novém programu,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

Na výtky České lékařské komory zareagovalo Ministerstvo zdravotnictví. Jeho mluvčí Tomáš Cikrt obvinil Kubka z politikaření. Šéf ČLK prý dostal úkol: „Rozeštvat zdravotninckou obec a postavit lékaře proti lékarníkům a přispět tím k chaosu před volbami.“ Kubek byl blízkým spolupracovníkem Davida Ratha v době, kdy dnešní stínový ministr zdravotnictví vedl lékařskou komoru.

Návrh ministerstva zdravotnictví by měl snížit počet návštěv u lékaře, kdy lidé chodí jen pro recept. ČLK tvrdí, že tomu jde zamezit už dnes. Lékaři totiž mohou vydávat tzv. repetitivní recepty, na které si můžou pacienti po určitou dobu vyzvedávat předepsané léky.