Entomologové budou demonstrovat za propuštění Kučery

Praha - Prostranství před indickým zastupitelským úřadem dnes bude patřit demonstrujícím entomologům. Vědci mají v plánu protestovat proti držení svého kolegy Emila Kučery v Indii, který je tamními úřady uvězněn pro nepovolený sběr vzácného hmyzu. Na dnešní den jsou svolávány demonstrace také ve Vídni a v Ottawě. Vladislav Malý z České entomologické společnosti uvedl, že seriál demonstrací bude pokračovat, dokud nebude Kučera propuštěn.

První demonstranti se mají sejít v odpoledních hodinách před areálem Přírodovědecké fakulty na Klárově. V průběhu setkání se budou zájemci podepisovat pod petici, která žádá neodkladné zproštění viny pro vězněného entomologa. Ten byl spolu s kolegou Petrem Šváchou zatčen při pobytu v národním parku Singhalia. Oba byli posléze obviněni ze shromažďování vzácného hmyzu ke komerčním účelům. Zatímco Kučera odešel od soudu s třemi roky odnětí svobody, Švácha byl zproštěn obžaloby a poslán domů.

U příležitosti protestů byl zahraničním vědeckým institucím rozeslán dopis, který charakterizuje kauzu s českými entomology jako vykonstruovanou a lživou. Češi podle něj nevkročili do národního parku a zadrženi byli v hotelu, kde jim byl odebrán nasbíraný materiál. Zoologický institut v Kalkatě, který ho posuzoval, uvedl podle Malého, že v něm nenalezl žádný chráněný druh a že nemá žádnou komerční hodnotu, nýbrž pouze vědeckou.