Šest příznivců extremistické organizace Národní odpor stanulo před soudem

Brno - Před brněnským městským soudem dnes stanulo šest příznivců extremistické organizace Národní odpor kvůli pořádání loňské prvomájové demonstrace v Brně. Akci provázely dramatické střety s policií, které si vyžádaly i několik zranění. Za uspořádání akce a propagování Národního odporu, který se podle státního zástupce hlásí k odkazům nacismu, hrozí mužům až osm let vězení. Proces bude pokračovat 21. října.

Muži jsou obviněni z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobody občanů. Organizace Národní odpor navíc není řádně registrovaná ministerstvem vnitra a bezpečnostní složky ji řadí mezi extremistická uskupení. Demonstrace se účastnilo 500 neonacistů, před soudem ale stojí jen hrstka z nich.

Mezi obžalovanými je pětadvacetiletý svolavatel akce Tomáš Pliska. Spolu s ním jsou stíháni jeho přátelé, kteří na protestu nesli prapory nebo skandovali hesla propagující Národní odpor. Hlavním důkazem je více než hodinový videozáznam celé akce pořízený policií i televizními štáby. Šestice mužů ve věku od 22 do 34 let odmítla vypovídat. Původně jich dnes mělo stanout před soudem osm, dvěma se ale nepodařilo předat předvolání.

Střety s policií začaly v Brně poté, co radnice Brno-střed po konzultaci s politologem Miroslavem Marešem akci rozpustila. Neonacisté se ale odmítli rozejít a policie proti nim tvrdě zakročila. Příznivci Národního odporu tvrdí, že zákon neporušili. Na tamní státní zastupitelství poté přišly desítky trestních oznámení na osoby, které daly pokyn k rozpuštění demonstrace nebo následným opatřením velely. Se stížnostmi ale demonstranti neuspěli a podali proto žalobu. Chtějí, aby soud rozhodl o tom, zda nebylo rozpuštění akce protiprávní.