V Praze se koná protestní pochod proti psychiatrii

Praha - Občanská komise za lidská práva, kterou před několika desítkami let založila scientologická církev, organizuje dnes v hlavním městě protestní průvod proti psychiatrii. "Cílem je upozornit na to, aby se dětem nedávaly prášky na hyperkinetickou poruchu, protože vedlejší účinky tohoto léku jsou příšerné," tvrdí jeden z organizátorů Zbyněk Svadba.

Hyperkinetická porucha - známá pod zkratkou ADHD - podle scientologů vůbec neexistuje. Tato církev nevěří na duševní nemoci, psychiatrie podle nich porušuje lidská práva.

„Našim posláním je zvýšit veřejné povědomí o negativech psychiatrie, jejím dopadu na společnost a možných rizicích pro naši budoucnost,“ píše Občanská komise za lidská práva na svých stránkách.

Ze Staroměstského náměstí se po poledni na pochod vydalo několik stovek demonstrantů. Antidepresiva způsobují sebevražedné chování u dětí a mládeže, hlásají například nápisy na jejich tričkách, vyvedené v češtině i angličtině.

Průvod směřuje před Kongresové centrum, kde se ode dneška až do 25. září koná Světový psychiatrický sjezd, kterého se má zúčastnit několik tisíc odborníků z celého světa.