Dvě zdravotní sestry z pardubické nemocnice jsou nakažené žloutenkou

Pardubice - Dvě sestry Pardubické krajské nemocnice se nakazily žloutenkou typu A. Tamní hygienici nyní zjišťují, kde se obě sestry nakazily. Vedení nemocnice nicméně ujišťuje, že není důvod k obavám. Přesto podle hlavního hygienika bude nakažených lidí ještě minimálně měsíc přibývat.

Je ohnisko žloutenky typu A v pardubické nemocnici, anebo nákaza pochází z epidemií postižených středních Čech a Prahy? Tak zní úkol pro pardubické hygieniky. Obě zdravotní sestry jsou teď na izolaci infekčního ddělení spolu s dalšími dvanácti pacienty s touto diagnózou. „Vzhledem k tomu, že každá pracovala na jiném oddělení, dá se předpokládat, že ta nákaza vznikla mimo nemocnici,“ říká mluvčí nemocnice Ivana Faiklová.  

Nemocnice už má v záloze dalších dvanáct lůžek na plicním oddělení pro případ, že by musela v následujících dnech přijímat nové pacienty se žloutenkou. Přesto pardubická nemocnice kvůli výskytu žloutenky nechystá na svých pracovištích žádná mimořádná opatření. Dodržování hygieny je tu prý na denním pořádku.

Žloutence typu A se říká „nemoc špinavých rukou“. Člověk se může nakazit dotekem. ČT se ale přesvědčila, že třeba na veřejném záchodě v pražské nemocnici Bulovka nebylo ani mýdlo ani ručník. „Provádíme každé ráno kontroly těchto veřejných záchodů, doplňujeme je hygienickými potřebami, ale nemůžeme to dělat každých pět minut,“ obhajuje postup nemocnice  náměstek pro organizaci a řízení FN Bulovka Petr Mach. „To je naprostá mravní zodpovědnost vedoucích pracovníků zdravotních zařízeních, protože  první věc, která by měla být, je zajištění jednorázových ručníků a mýdel na WC,“ uvádí hlavní hygienic ČR Michael Vít.

Prevencí je nejenom dobrá hygiena, ale i očkování. Vakcína by se měla podat ve dvou dávkách. „Pokud zůstane u jednoho očkování, vydrží imunita asi na rok, pokud se to dítě přeočkuje, tak firma garantuje trvání imunity dvacet let,“ vysvětluje dětská praktická lékařka Lenka Maxová z Kutné Hory.  

Lékaři ale upozorňují, že pokud se lidé nechají teď očkovat, protilátky se nevytvoří hned. Imunní vůči žloutence typu A budou do 14 dnů.