Hejtmani chtějí změnit ODS, kritizují současné vedení

Praha – Třináct hejtmanů, kteří zastupují ODS ve vedení krajů, není spokojeno se současnými lídry své strany a hovoří o jejich sesazení. Hospodářské noviny uvádějí, že v případě, že nejsilnější vládní strana uspěje v krajských volbách, chtějí hejtmani začít výrazně hovořit do vedení partaje, od kterého se dnes někteří krajští lídři v předvolebních kampaních distancují.

Zvítězí-li ODS v krajských volbách, může se vedení strany obávat o svá partajní křesla. Hejtmani chtějí získat na stranickém kongresu, který má následovat krátce po volbách, větší vliv, než mají dosud.

Hejtmani kritizují vedení strany kvůli skandálu s poslanci Janem Moravou a Vlastimilem Tlustým nebo policejním odposlechům naznačujícím napojení Tlustého a ministra vnitra Ivana Langera na realitního magnáta Luďka Sekyru a kontroverzního podnikatele Františka Mrázka.

Ve vedení strany sedí z jejích krajských představitelů pouze pražský primátor Pavel Bém a středočeský hejtman Petr Bendl. Ten řekl Hospodářským novinám: „Když obhájíme své pozice, tak vliv hejtmanů výrazně stoupne. Pak je předpoklad, že bychom chtěli ODS trochu změnit.“

Zdrženlivě se k hejtmanským vyjádřením staví předseda Senátu Přemysl Sobotka, jedna z hlavních postav ODS připravující se také na volby do horní parlamentní komory. Nestaví se proti tomu, aby se počet hejtmanů ve vedení ODS zvýšil, nepřeje si ale, aby šlo o výraznou změnu. „Musí tam být lidé, kteří jsou v 'horních etážích', ať už je to Poslanecká sněmovna, Senát a vláda,“ řekl Přemysl Sobotka České televizi k možnému budoucímu složení vedení ODS.

Zástupcům ODS ve vedení krajů vadí řada kroků současné vlády, v níž dominuje právě jejich strana. Na předvolebních mítincích kritizují například zavedení poplatků u lékařů, Petr Bendl se veřejně distancuje od premiéra Mirka Topolánka nebo ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.