Taxikáři blokovali příjezd k ruzyňskému letišti

Praha - Řidiči některých taxislužeb se dnes dopoledne snažili blokovat příjezd k Letišti Praha, sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí. Podle předsedy Odborového sdružení Taxi Praha Pavla Jelínka byl provoz znemožněn pouze řidičům společnosti AAA Radiotaxi, protože jim smlouva s letištěm vytváří monopol. Kolem poledne byl provoz plynulý a příjezd na letiště nebyl omezen. Příjezd na stanoviště taxi chtějí řidiči blokovat každý všední den od deseti do osmnácti hodin.

„Správa Letiště Praha (SLP) považuje dnešní aktivity některých řidičů taxislužeb, kteří usilují o omezení provozu na přístupových komunikacích na Letiště Praha, za zcela neoprávněné,“ uvedla Krejčí. Potvrdila, že podle dopisu, který SLP obdržela dnes dopoledne, byly pokusy o blokádu namířeny proti smluvním provozovatelům taxislužby.

Smlouvu podle Krejčí mají firmy, které splňují veškeré smluvní požadavky. „Řidiči musí splňovat náročné podmínky, například musí být jazykově vybaveni, projít bezpečnostním školením, mít kvalitní a poměrně nové vozy a samozřejmě také garantovat ceny pro naše cestující,“ uvedla Krejčí.

Původně mluvčí tvrdila, že taxikáři o dnešním protestu a jeho cílech SLP neinformovali. „V neděli 28. září jsme tuto akci oznámili,“ uvedl v reakci Jelínek. Oznámení tehdy taxikáři podali v dopise na poště. Protest byl podle Jelínka předem ohlášen již v červenci.

Plynulost provozu tam pomáhala zajistit policie. „Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejnou komunikaci, totiž nemá (správa letiště) pravomoc sama provést opatření proti její blokaci,“ uvedla Krejčí.

„O tom, že tato akce byla oznámena, svědčí skutečnost, že při našem příjezdu v 10:00 již na místě byla policie ČR a kontroloři magistrátu hlavního města Prahy,“ řekl Jelínek. Taxikáři blokovali příjezd k letišti již několikrát v minulosti. Například v roce 2005 protestovali proti novému řešení příjezdů před hlavní budovu letiště.