Podle rozhodnutí soudu nemusí auta bez přívěsu platit mýto

Praha - Ústecký krajský soud rozhodl, že vozidla do hmotnosti 12 tun, která jedou bez přívěsu, nemusí platit mýtné. Jeho placení jim nařizovalo ministerstvo dopravy. Uvedlo to dnes sdružení dopravců Česmad Bohemia. Ministerstvo zatím rozhodnutí soudu neobdrželo, a proto na něj podle mluvčího Karla Hanzelky zatím nemůže reagovat.

„Rozhodně trváme na svém právním názoru, že nelze střídat u jednoho vozidla časové a výkonové zpoplatnění, tedy dálniční známky a mýtné,“ uvedl Hanzelka.

Dvouletý spor vedli dopravci s ministerstvem o to, zda se mýtné pro vozidla vážící více než 12 tun vztahuje i na auta, která této hmotnosti podle technického průkazu dosahují jen s přívěsem, ale jezdí bez něj. Dopravci chtěli u uvedených vozidel platit místo mýtného jen dálniční známky. Česmad podle generálního tajemníka Martina Špryňara nyní očekává, že stát začne peníze vybrané na mýtném těmto dopravcům vracet.

Česmad podle Špryňara předpokládá, že proti osobám, které svým nekompetentním jednáním způsobily dopravcům milionové ztráty, bude uplatněna osobní zodpovědnost. „Přes zjevný rozpor se zákonem zde totiž ministerstvo pouze svou silou obhajovalo neobhajitelné a tuto aroganci moci zastavilo až soudní rozhodnutí,“ dodal.