Zemědělci zablokují důležité silnice po celé republice

Praha - Zemědělci zkomplikují dopravu po celém Česku, v pondělí 13. října totiž chtějí zablokovat na dvě hodiny důležité silnice po celé republice, protest by se měl týkat i Prahy. Dnes o tom rozhodl krizový štáb Agrární komory. Zemědělcům se nelíbí krácení rozpočtu ministerstva zemědělství, zejména to, že by měly být přímé platby příští rok o 2,8 miliardy nižší. Protest odsoudil ministr zemědělství Petr Gandalovič: "Blokády silnic považuji za naprosto nepřijatelnou formu protestu a obávám se, že to ještě sníží šance najít pro zemědělce v parlamentu nějaké řešení."

„Rozhodli jsme, že 13. října od osmi hodin ráno bude v drtivé většině okresů ČR dvouhodinová akce formou výjezdů zemědělské techniky na komunikace,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Jejich výrazně nižší rychlost bude mít vliv na průjezdnost cest. 

Agrární komora plánuje vyslat zemědělskou techniku také do ulic hlavního města. Dálnicím se naopak protest zemědělců vyhne, protože zemědělské stroje na tento typ komunikací mohou vyjet pouze se zvláštním povolením. 

Na zemědělství má jít o devět miliard méně 

Vláda před týdnem schválila rozpočet, v němž je v kapitole ministerstva zemědělství pro příští rok o čtyři miliardy méně. Důvodem je snaha snižovat deficitní hospodaření státu. O téměř pět miliard korun méně by do českého zemědělství mělo přijít také z rozpočtu EU. Kapitola ministerstva by tak byla zkrácena o téměř 19 procent, přitom celý rozpočet země počítá se čtyřprocentním růstem.

Veleba se dnes kvůli krácení zemědělského rozpočtu sešel s ministrem
zemědělství Petrem Gandalovičem (ODS). „Jednání nepřineslo nic nového ani žádný vstřícný krok, který by nám dovolil opustit naše nálady,“ řekl
Veleba. Gandalovič již dříve řekl, že udělá všechno pro to, aby získal na
dotace více peněz. „Možností je využít prostředky z Pozemkového fondu, to ale musí schválit vláda.“

Zemědělci odmítají, že by mělo načasování akce něco společného s volbami do krajů a Senátu. Ne všechny zemědělské organizace ale s protesty souhlasí. „Nebudeme vyhrožovat likvidací českého zemědělství, jako některé jiné organizace, nepodpoříme ani žádné nátlakové akce,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Zemědělec tajemník Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslav Šebek. 

Sklizeň obilí
Zdroj: ČT24/Wikipedia