Milovické děti chtějí slavit 30. červen - den odchodu sovětských vojsk

Praha - Český kalendář se možná brzy rozšíří o další významný den. Dětské zastupitelstvo z Milovic se totiž obrátilo na poslance, aby do kalendáře zařadili 30. červen jako den odchodu sovětských vojsk. Starostka dětského zastupitelstva Marie Znamenáčková dnes na podporu žádosti předala ve sněmovně petici s více než 1500 podpisy.

„Poslanci tuto iniciativu přijali napříč politickým spektrem s výjimkou KSČM, věřím, že bude mít úspěch,“ řekla při přebírání petičních archů poslankyně zelených Kateřina Jacques. Zatím se pod návrh, který sněmovna probere jako poslaneckou iniciativu, podepsalo 30 zákonodárců. 

S poslanci Strany zelených se milovické děti seznámily v srpnu, kdy si obec připomínala 40. výročí okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. Tehdy také zaznělo, že daleko raději si obyvatelé města připomínají 30. červen roku 1991, kdy poslední okupační voják opustil území Československa. 

Ve vojenském výcvikovém prostoru Milovice sídlila do srpna 1968 československá armáda, ale poté ji vystřídala sovětská vojska. Dramaticky tehdy klesl počet obyvatel ze zhruba 4800 na asi 2700, v Milovicích a okolí bylo ovšem přibližně 20.000 vojáků a 10.000 rodinných příslušníků civilních zaměstnanců a důstojníků. S následky nevítaného osídlení se Milovice vyrovnávají dodnes.