Razie ve směnárně v centru Prahy trvala až do rána

Praha - Policisté od pondělního dopoledne prohledávali kvůli podezření z praní špinavých peněz prostory směnárny Aktiv Change. Večer na místo dorazili i pyrotechnici a experti na otevírání trezorů, od kterých si detektivové půjčili techniku. Zajištěné důkazní materiály odvážela policie celou noc. Razie skončila až dnes kolem půl osmé ráno. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek odmítl jakékoliv další podrobnosti sdělit. Částka, kvůli které policie zasahuje, přesahuje 5,3 miliardy korun.

Celý případ provází řada spekulací a přísné informační embargo. Podle svědků policisté v pondělí zadrželi několik lidí. Jejich přesný počet, a zda byl někdo z nich obviněn, zatím policie neprozradila. Návrh na vzetí do vazby podle redaktora ČT Luboše Rosího dosud neobdržela ani státní zástupkyně. Podle Skřepka nebylo cílem akce zatýkání osob, ale sběr důkazních materiálů, které mají potvrdit výsledky policejního vyšetřování.  

„Požádali jsme o pomoc pyrotechniky, neboť jsme chtěli využít techniku, kterou náš útvar nemá. Jelikož se jedná o směnárnu, disponuje trezorem. Zavolali jsme si firmu na jejich otvírání, ale pochopitelně jsme je potom otevřeli bez použití násilí,“ informoval Skřepek. Bližší podrobnosti k zajištěným důkazním materiálům odmítl sdělit. Nikdo z možných pachatelů už podle něj na místě není: „Jsou zde už jen naši policisté.“    

Detektivové na případu údajně pracují už několik měsíců. O povolení k prohlídce sami požádali a státní zástupce jim vyhověl. Zda je výše částky konečná, ukáží podle Skřepka nejbližší dny. V historii české policie je ale takové množství „vypraných peněz“ ojedinělé.

Protikorupční policie prohledávala veškeré komerční prostory domu na rohu Spálené a Národní ulice kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti. K trestné činnosti podle mluvčího Skřepka možná docházelo i jinde, dům na Národní třídě však detektivové vybrali jako místo, kde bylo možné zajistit důkazy.

Policejní zásah začal v pondělí před 10:00 a trval celou noc

Akce se účastnilo několik desítek policistů včetně příslušníků zásahové jednotky. Policejní operace si vyžádala i zhruba patnáctiminutové přerušení dopravy mezi Lazarskou ulicí a Národním divadlem.

V prohledávaném domě se nachází směnárna společnosti Aktiv Change. Jednateli firmy jsou podle obchodního rejstříku Brit Jason Lee Dupuy a Omar Mogheth. Dupuy drží ve firmě dvacetiprocentní podíl, vlastníkem zbylých 80 procent je Američan Thomas Vincent Smith. Dupuy podle obchodního rejstříku vlastní i společnost Pave, která se zabývá zprostředkováním obchodu. Vedle toho má také devadesátiprocentní podíl ve společnosti Link Residence, která se věnuje pronájmu bytových i nebytových prostor.