V Příbrami začne rekonstrukce autobusového nádraží

Příbram - V nejbližších dnech začne v Příbrami rozsáhlá rekonstrukce autobusového nádraží. Moderní dopravní terminál má být hotov do jara 2010. Bude stát 60 milionů korun, z nichž 92,5 procenta pokryje dotace z operačních programů a státu, řekl starosta Josef Řihák.

Projekt modernizace autobusového nádraží vychází z řešení, které v roce 2004 vypracovala skupina projektantů HMArchitekti Praha, ale které se tehdy nerealizovalo. Upravený návrh se od původní předlohy liší například tím, že mimo jiné počítá i se stanicí městské policie, infocentrem a kamerovým systémem. Na nádraží bude deset zastřešených odjezdových stání, počítá se i pruhem pro cyklisty a parkovištěm pro 66 aut. Projekt předpokládá také vytvoření dvou pracovních míst - v infocentru a v úklidu.

Proti výsledkům výběrového řízení se podle Řiháka nikdo neodvolal, město proto může podepsat smlouvu s dodavatelem a předat mu staveniště.

O modernizaci autobusového nádraží město usiluje už několik let. Původní výběrové řízení vyhrála firma s nabídkou 43,5 milionu korun. Zahájení prací se ale oddálilo kvůli odvoláním účastníků soutěže. Město ji proto zrušilo a vypsalo soutěž novou. Zvítězil v ní zájemce s nabídkou 76 milionů korun. Rozdíl mezi nabídnutou cenou a přislíbenou dotací by město nemělo z čeho zaplatit, proto výběrové řízení znovu zrušilo, a přišlo tím i o dotaci.